Curatam, spalam si taiem marunt 2 cepe medii.
Spalam ardeii pentru umplutura, curat de cotor si samburi si tai cubulete pulpa de ardei.
Am spalat, curatat si ras pe razatoarea maruntă un morcov.
Am feliat si taiat marunt și circa 250g de ciuperci.
Optional, puteti adauga si alte legume dupa dorinta. Eu am mai avut niste rosii cherry, pe care le-am spalat si le-am taiat marunt.
Intre timp, am pus o tigaie pe foc si incing 3 - 4 linguri de ulei in ea.
Cand uleiul s-a infierbantat, adauga ceapa cu putina sare, gatim circa 10 minute pană se înmoaie si devine translucida.
Adaug la calit si morcovul, pun si 2 linguri de pasta de ardei.
Adaugam si rosiile pe care le gatim pana zeama acestora s-a evaporat si textura lor s-a inmuiat. BINE DE STIUT! Rosiile fiind acide pot opri inmuierea legumelor, asadar asigurati-va ca ce ati adaugat pana acum - ceapa, ardeii, morcovii - s-au inmuiat si s-au gatit destul inainte de a adauga rosiile. In cazul ciupercilor, in mod special mi-am dorit sa aiba textura si sa nu fie foarte moale. Normal puteti pune ciupercile inainte de rosii, poate chiar testati si vedeti daca exista vreo diferenta de textura.
Adaug si ciupercile. Prin calire, volumul acestora va scadea destul de mult si textura lor de burete se va inmuia.
Am adaugat si putin piper, sare puneti doar daca este nevoie. Gustati intai si apoi decideti, sare in exces o data pusa, greu se regleaza.
Am adaugat orezul, eu l-am adaugat neclatit. Boabele de orez au pe suprafata lor amidon care va face umplutură sa fie nitel lipicioasă si sa ramana compactă în interiorul ardeiului.
In functie de timpul indicat de producator pentru gatirea orezului putem decide daca gatim cateva minute sau nu orezul. Daca orezul necesita un timp nrmal de gatire, doar caliti cu legumele pentru a-si mai lua gust fara a adauga apa si fara a adauga apa. Daca timpul de gatire este ceva mai lung indicat pe ambalajul producatorului, puteti adauga o canuta mica de apa, puneti capacul si gatiti circa 5 minute dupa care opriti focul.