Intr-o tigaie incapatoare, am pus 2 - 3 linguri de ulei, cand acesta s-a incins, adaug ceapa si putina sare si o calesc 8 - 9 minute pana s-a inmuiat si devine translucida.
Adaug ardeiul copt si mai calesc 2 minute, amestecand mereu.
Adaug vinetele deja calite si le gatesc laolalta cu ceapa si ardeiul inca 3 - 4 minute.
Adaug amestecul de sos de rosii, maresc focul pana sosul da in clocot dupa care potrivesc flacara la putere medie.
Cand sosul de rosii da in fiert, adaug si caperele taiate marunt.
Mai fierb circa 5 minute, amestecand des. Nu e cazul sa fierbem prea mult ci doar cat sa mai scada sosul de rosii.
Sosul a scazut suficient, gustam sa vedem daca mai este nevoie sa adaugam sare, zahar sau otet. Gustul final trebuie sa fie unul dulce-acriso, cu o aciditate placuta.
Dupa ce am stins focul, mai adaug 1 catel de usturoi tocat foarte marunt si seminte de pin si amestec.
Se poate servi imediat (daca nu mai putem de pofta) dar este mult mai buna daca se lasa pana a doua zi sa isi dezvolte aromele. Cea mai buna caponata e cea de a doua zi, savurată la temperatura camerei sau rece.
Caponata este foarte versatila. Poate fi servita ca aperitiv pe o bruschetta sau ca garnitura langa un gratar de peste sau porc dar si de post langa o mamaliga, paste sau orez.