Go Back
+ servings
caponata de vinete reteta italiana
Print Recipe
5 from 2 votes

Caponata siciliana

Prep Time20 minutes
Cook Time20 minutes
Total Time40 minutes
Course: Fel principal
Cuisine: italiana
Servings: 6 portii
Calories: 184kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 3 bucăț vinete
  • 200 g roșii despielițate
  • 1 fir telina Apio tocată
  • 2 bucăti ceapă mărime medie
  • 1 bucată ardei capia copt
  • 3 fileuri ansoa zdrobite si facute pasta (eu nu am pus caci am vrut caponata de post
  • 1 legătură patrunjel verde
  • 1 cățel usturoi
  • 180 ml suc de rosii - eu am folosit proaspat, abia stors
  • 1 lingură stafide - eu nu am pus ca nu imi plac
  • 10 bucăți măsline verzi sau 2 linguri masline fara samburi - verzi sau negre - de care va plac
  • capere
  • 60 ml otet balsamic
  • 2 linguri zahar gustati inainte pentru a vedea cat de dulci sunt rosiile
  • 100 g sâmburi de pin sau migdale presarate peste caponata inainte de servire
  • sare după nevoi si gust
  • piper după gust
  • ulei de masline
  • ulei pentru prajit

Instructions

Pregatim vinetele

  • La vinete, indepartez cotoarele iar pulpa o tai cuburi de circa 1 - 2 cm, le pun intr-o sita, le presar cu sare si le las 10 minute sa se scurga putin.
  • Intr-o craticioara, torn ulei de grosime de 1 - 2 degete, astept sa se incinga cat sa sfaraie si adaug vinetele, gatindu-le pe toate partile pana se rumenesc. Toata operatiunea poate dura intre 4 - si 8 minute.
  • Cand vinetele sunt gata, le scot din ulei cu o spatula perforata si le pun pe o tava peste care am us in dooua straturi prosoape de bucatarie de hartie absorbanta care sa absoarba grasimea in exces.

Pregatesc restul ingredientelor

  • Curatam spalam si taiem marunt ceapa.
  • Am taiat cubulete si o tija de telina Apio de la care am inlaturat frunzele.
  • Am curatat si taiat cubulete roșiile.
  • Am spalat si taiat marunt o legatura de patrunjel verde.
  • Tai cuburi ardeiul copt.
  • Tai mărunt o lingura de capere murate.
  • La masline scot samburii dupa care tai pulpa rondele. Eu am avut maslinele fara samburi ceea ce mi-ai mai usurat din treaba.
  • Intr-un bol am turnat 180 ml suc de rosii (eu am folosit suc proaspat de rosii facut in blender) in acre am turnat 2 linguri de otet de vin si - in functie de cat de acrisor e sucul de rosii 1 - 2 linguri zahar.
  • Maruntesc fin 3 fileuri de ansoa si le pun in sosul de rosii. Eu nu le-am pus de data asta pentru ca am vrut o mancare de post.
  • Am turnat sucul de rosii peste rosiile cuburi si am adaugat maslinele tocate. Amestecam.
  • Tot in sucul de rosii puteti pune si o lingura de stafide - eu nu am pus ca nu imi plac.

Preparare caponata

  • Intr-o tigaie incapatoare, am pus 2 - 3 linguri de ulei, cand acesta s-a incins, adaug ceapa si putina sare si o calesc 8 - 9 minute pana s-a inmuiat si devine translucida.
  • Adaug ardeiul copt si mai calesc 2 minute, amestecand mereu.
  • Adaug vinetele deja calite si le gatesc laolalta cu ceapa si ardeiul inca 3 - 4 minute.
  • Adaug amestecul de sos de rosii, maresc focul pana sosul da in clocot dupa care potrivesc flacara la putere medie.
  • Cand sosul de rosii da in fiert, adaug si caperele taiate marunt.
  • Mai fierb circa 5 minute, amestecand des. Nu e cazul sa fierbem prea mult ci doar cat sa mai scada sosul de rosii.
  • Sosul a scazut suficient, gustam sa vedem daca mai este nevoie sa adaugam sare, zahar sau otet. Gustul final trebuie sa fie unul dulce-acriso, cu o aciditate placuta.
  • Dupa ce am stins focul, mai adaug 1 catel de usturoi tocat foarte marunt si seminte de pin si amestec.
  • Se poate servi imediat (daca nu mai putem de pofta) dar este mult mai buna daca se lasa pana a doua zi sa isi dezvolte aromele. Cea mai buna caponata e cea de a doua zi, savurată la temperatura camerei sau rece.
  • Caponata este foarte versatila. Poate fi servita ca aperitiv pe o bruschetta sau ca garnitura langa un gratar de peste sau porc dar si de post langa o mamaliga, paste sau orez.

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 184kcal | Carbohydrates: 32.4g | Protein: 5g | Fat: 6.4g | Saturated Fat: 0.7g | Polyunsaturated Fat: 2.4g | Monounsaturated Fat: 2.5g | Sodium: 408mg | Potassium: 1026mg | Fiber: 7.2g | Sugar: 6.2g | Vitamin A: 32.4IU | Vitamin C: 36mg | Calcium: 6.3mg | Iron: 14.6mg