Go Back
+ servings
vinete cu ardei la borcan
Print Recipe
5 from 4 votes

Vinete cu ardei kapia la borcan

Salata delicioasa cu vinete si ardei, cu un gust dulce-acrișor si savuros.
Prep Time2 hours
Cook Time1 hour 20 minutes
marinare1 hour
Total Time4 hours 20 minutes
Course: aperitive si gustari, Salate
Cuisine: fara carne
Servings: 25 porții
Calories: 150kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 3 kg. vinete
  • 5 kg. ardei kapia sau gogoșari
  • 250 ml ulei
  • 200 ml otet
  • 200 g zahar
  • sare neiodata - după gust - sare speciala pentru murături daca vrem sa punem vinetele cu ardei la borcan peste iarna

Instructions

  • Punem la copt vinetele si ardeii - cea mai buna varianta este sa ii coacem pe jar, gustul va fi nemaipomenit.
  • Ii întoarcem des, pe toate părțile sa se coacă uniform.
  • Când sunt gata, se iau de pe foc, se pun in doua ligheane mari - eu am pus vinetele si ardei kapia separat (deocamdată), se sărează si se acoperă zece minute cu un ștergar curat ca sa se înmoaie. Astfel vor fi foarte ușor de curățat de pielita.
  • In cazul ardeilor, le-am îndepărtat pielita, am îndepărtat cotorul si semințele iar pulpa rupta fasii am pus-o intr-un lighean curat.
    Nota. De obicei, curățarea o fac deasupra unei farfurii care sa colecteze sucul ardeilor, nu vreau sa pierd nici o picătură din minunata licoare. După ce am curățat toți ardeii, sucul rămas îl torn peste pulpa ardeilor printr-o sita care sa elimina eventualele resturi indezirabile.
  • Curățăm de pielita si vinetele si le lăsăm sa se scurgă - acest lichid îl vom arunca.
  • Înlăturăm coditele vinetelor iar pulpa rupta fasii o adăugăm peste pulpa ardeilor.
  • Adăugăm si restul ingredientelor - uleiul, zaharul, oțetul, o linguriță de sare - amestecam pentru omogenizare cu o lingura de lemn.
  • Lăsăm o ora sa se macereze. După minim o ora, gusturile încep sa se armonizeze in sălățică de vinete cu ardei, puteți gusta sa vedeți daca mai trebuie sare.
  • O pun in borcane si păstrez salata la frigider - nu prea mult caci se termina iute, familia mea o apreciază foarte tare si nu apuca sa stea prea mult.
    Frumusețea acestei rețete este ca după câteva zile devine chiar mai bune decât la început. Așa ca prepar cantități măricele - de obicei dintr-un kg vinete si 1, 6 ardei pentru o tura.

Video

Notes

Daca vrem sa punem salata de mai sus la borcan pentru iarna
  • Spălăm borcanele si le sterilizam, așezându-le in cuptor si aprinzând focul. Când apa de pe pereții borcanelor se evapora, stingem cuptorul si lăsăm borcanele înăuntru sa se răcească încet.
  • Punem vinetele cu ardeii in borcane, le acoperim cu capac etanș.
  • Intr-o oala mare, punem un prosop curat, fiecare borcan cu vinete si ardei il învelim cu un prosop si punem unul lângă altul in oala, turnam si apa cat sa ajungă la trei sferturi înălțimea borcanelor.
  • Se acoperă toate borcanele cu un prosop curat si se pune pe foc mic.
  • Când începe sa fiarbă apa, vom lăsa sa se sterilizeze 30 de minute după care stingem focul.
  • Luam oala cu mare grija de pe locul unde a fiert pentru sterilizare (mare grija sa nu va scape sau sa nu va ardeți)) - o învelim cu o pătură groasa si o lăsăm sa se răcească încet - de obicei peste noapte (răcirea durează in jur de opt ore).
  • Punem borcanele in pivniță, la rece.

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 150kcal