Go Back
+ servings
ratatouille
Print Recipe
5 from 2 votes

Ratatouille

Ratatouille este o mancare mediteraneana, o tocana cu legume calita, foarte aromata si foarte gustoasa
Prep Time15 minutes
Cook Time15 minutes
0 minutes
Total Time30 minutes
Course: Fel principal
Cuisine: frantuzeasca
Servings: 4 portii
Calories: 77kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 2 bucăți vinete
  • 4 bucăți dovlecei mici
  • 2 bucăți ardei grasi rosii sau galbeni
  • 4 bucăți rosii mari, coapte
  • 1 bucată ceapă
  • 3 căței usturoi
  • 1 mână frunze de busuioc proaspete sau uscate
  • ulei
  • 1 lingura otet de vin rosu
  • 1 linguriță zahar
  • sare după gust
  • piper după gust

Instructions

Pasul 1 - pregatim ingredientele

  • Punem niste apa la fiert ca sa oparim rosiile. Crestam varfurile rosiilor in forma de cruce , le punem intr-o oala si turnam peste ele apa clocotita, lasam cateva secunde, apoi varsam apa si turnam in loc apa rece. Lasam sa se raceasca dupa care coaja se indeparteaza foarte usor. Scoatem si semintele si taiem in bucati mari pulpa de rosii.
  • In reteta originara, se indeparta coaja de la ardei cu un curatitor de legume, eu am preferat sa-i pun pe ochiul de aragaz si sa-i coc, apoi i-am sarat si acoperit putin - cinci minute ca sa se inmoaie. Indepartam pielita, cotorul, semintele si rupem pulpa ardeiului in fasii cat mai subtiri. Sau puteti sa-l puneti cu pielita daca nu va deranjeaza....
  • Curatam cateii de usturoi si-i zdrobim cat mai fin in mojar .
  • Curatam ceapa si o taiem marunt.
  • Indepartam cotorul vinetelor dupa care taiem in patru in lungime, apoi in latime in bucatele de 1 – 2 cm grosime. La fel taiem si dovleceii.

Pasul 2 - calirea legumelor

  • Incingem tigaia (eu am folosit wok-ul) la foc mediu, punem putin ulei si calim bucatile de vinete pana prind o usoara culoare maronie.
  •  Le scoatem din tigaie, mai adaugam putin ulei si punem si dovleceii pe care ii scoatem cand se inmoaie usor si prind nitica culoare.

Pas 3 - asamblarea si asezonarea finala

  • Calim ceapa pana se inmoaie. 
  • Adaugam usturoiul maruntit.
  • Dupa un minut adaugam rosiile despielitate, o lingura de otet, o lingurita de zahar, jumatate din cantitatea de busuioc.
  • Turnam otetul si zaharul, plus frunze de busuioc si amestecam.
  • Lasam 3 minute sa se gateasca si sa se evapore lichidul eliminat de rosii.
  • Reintroducem vinetele si dovleceii, adaugam si fasiile de ardei, saram, piperam, mai lasam pe foc mediu vreo cinci minute.
  •  Inainte de a o servi, presaram inca putin busuioc proaspat deasupra.
    ratatouille de legume

Video

Notes

Puteti adauga acestei retete un plus de nutrienti, presarand deasupra o lingura de fulgi de drojdie.
Puteti adauga, de asemenea, branza rasa daca nu doriti o reteta strict vegana. Nouă ne place foarte mult cu brânză burduf.

Servire

Ratatouille poate fi servit atat cald cat si rece - este la fel de bun.
Poate fi servit ca preparat vegan, de post sau ca garnitura langa carne ori presarat cu branza - noua ne pace cu branza burduf.
Poate fi preparat ca mancare de sine statoare sau combinat cu alte preparate.

Idei de refolosire a ratatouille:

  • ca topping pe bruschetta, pe mamaliga
  • ca umplutura in legume fie ele vinete, dovleci, rosii, ardei, cartofi.
  • combinata cu niste orez sau quinoa.
 

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 77kcal | Carbohydrates: 8g | Protein: 2g | Fat: 4g