După ce am pus nucile la copt in cuptor, am călit intr-o oala ceapa si usturoiul laolaltă cu ciupercile pe care le-am asezonat cu sare, piper si puțintel cimbru.
Am adăugat putina apa si le-am lăsat sa fiarbă pana s-au înmuiat legumele. Le-am pus deoparte si le-am lăsat sa se răcească.
Nucile le-am pus in blender si le-am mărunțit. Contează cat sunt de coapte atât la culoarea finala cat si la gust, mie totuși îmi plac ambele variante, contează in final sa nu se ardă prea tare nucile - deci fiți cu ochii pe ele cat stau la cuptor.
Adăugăm in blender peste pudra de nuci ciupercile călite cu ceapa inclusiv, am pus si leurda, pâinea înmuiată, am mixat o prima tura, am mai adăugat sare (de e nevoie), suc de lămâie (mie îmi place mai acrișor), am potrivit la gust. Daca e nevoie se poate adăuga si una doua linguri si zeama de la ciuperci dar doar de e nevoie (la mine n-a fost) - in principiu, ciupercile fierte absorb suficienta apa.
Când nu am leurda, mai adaug pudra de usturoi (caci nu are o aroma si gust așa agresiv ca usturoiul proaspăt) si vegeta de la naturiști (adică legume uscate fără alte adaosuri).