Go Back
+ servings
gogosari in otet
Print Recipe
No ratings yet

Gogosari in otet

Gogosari marinati in otet pentru iarna, reteta simpla
Prep Time20 minutes
Cook Time6 minutes
Total Time26 minutes
Course: Conserva de iarna, conserve
Cuisine: usoara
Servings: 12 portii
Calories: 29kcal
Author: Laura

Ingredients

  • gogosari
  • frunze de telina
  • ramurele cu frunze de visin
  • tije de marar uscat
  • 150 g hrean

marinata de otet

  • 1 litru apa
  • 500 ml otet 9° tărie
  • 250 g zahar sau 150 zahar si 100 miere
  • 15 g sare neiodata, grunjoasa, speciala pentru muraturi
  • 1 - 2 frunze dafin
  • 1 - 2 linguri piper boabe
  • ½ linguriță piper macinat

Instructions

Pregatim legumele

  • Gogosarii cat mai proaspeti si fara defecte, se spala, se scurg de apa si se feliaza pe jumatate. Se pot taia si mai mici de jumatate sau se pot pune intregi, personal prefer sa ii pun jumatati.
  • Se curata in interior. Trebuie inlaturate atat cotorul si semintele  dar si de alte diverse defecte: zone stricate, mucegai, insecte.
  • Am spalat jumatatile in apa curata si le-am lasat sa se scurga bine.

Prepararea marinatei

  • Intr-o cratita incapatoare, am pus 1 litru apa si jumatate de litru de otet.  Lamurire: Ideea este ca taria de 9° a otetului trebuie scazuta la 3° iar aceasta se face diluand cu o cantitate de apa in volum dublu fata de cat otet avem. Intelegand asta, puteti calcula simplu necesarul de marinata si proportiile indiferent de cantitatea de gogosari pe care vreti sa o puneti la conserva si sa ajustati necesarul de marinata. Este foarte important sa nu diluati mai mult de atat otetul deoarece gogosarii vor fermenta si se vor inmuia.
  • Am mai adaugat 250 gr. zahar, menit sa balanseze la gust aciditatea otetului.  Lamurire: Cantitatea de zahar se calculeaza tot in functie de cantitatea de otet, la un litru de otet e nevoie de 500 gr. zahar. O parte din cantitatea de zahar, circa jumatate, poate fi inlocuita cu miere care se va adauga dupa ce oprim marinata din fiert si vom amesteca pana mierea se va topi inainte de a adauga in borcan peste gogosari. 
  • Mai adaugam sarea (10 gr. la litru de marinata) piperul boabe, cel macinat si foile de dafin.
  • Marinata astfel preparata se pune pe foc, se lasa sa fiarba in clocote 2 minute.
  • Am incetinit focul, la temperatura minima de fierbere - cea in care abia bolboroseste ceva la un minut - in asa fel incat sa tina lichidul fierbinte dar nu sa fiarba vizibil.

Oparim gogosarii

  • Am adaugat gogosarii in marinata si i-am oparit circa 7 minute fara a-i fierbe. In reteta Sandei Jurcovan zice sa fierbem gogosarii 1 - 2 minute in clocote pana se deschid la culoare. Eu m-am consultat cu mama si cu soacra si am hotarat ca, decat sa ii fierb, mai bine ii oparasc fara a-i fierbe efectiv. Lamurire: scopul acestei opariri este dublu: de a distruge microorganismele de pe suprafata lor si de a reduce rigiditatea pulpei de gogosar, permitand astfel asezarea unei cantitati mai mari in borcane. 
  • Daca e nevoie, opariti gogosarii in mai multe transe de lucru, la mine nu a fost nevoie, aveam circa un kg de gogsari, poate chiar putin mai mult dar au incaput in oala.

Punem gogosarii in borcane

  • La sfarsitul celor 7 minute, am scos gogosarii cu o spumiera si se pun direct in borcanele deja sterilizate si asezate pe o suprafata metalica care sa preia caldura excesiva ce ar putea sa sparga sticla borcanului.
  • Vom pune gogoșarii lejer, nu ii vom presa,oricum nu mai sunt rigizi si se așaza mai usor, vom adauga in borcan, pe langa gogosari, frunze de visin, frunze de telina,  ramurele de marar sau fenicul, fasii de hrean.
  • Dupa ce au fost asezati toti in borcane, deasupra lor, se pun 2 - 3 fasii de hrean, asezate in cruce, se mai pot adauga si cate o lingurita de seminte de mustar la fiecare borcan. As fi pus si din acelea dar consumaseram toata provizia la castravetii in otet.
  • Deasupra se toarna marinata, cu condimente cu tot. Daca se dovedeste insuficienta, se mai poate prepara o combinatie de apa, otet, zahar, dupa principiile explicate mai sus, otetul sa fie jumatate din cantitatea de apa iar zaharul jumatate din otet (desi...ml cu gr. nu e chiar acelasi lucru dar...in fine).
  • Borcanele se scutura usor sau se inclina pentru a mai elimina din aerul ramas prin interiorul borcanului. Se acopera cu farfurioare si am lasat putin sa se aseze, timp in care am mai facut o cantitate mica de marinata deoarece ce avusesem, nu fusese suficient si mai era nevoie pentru a umple borcanele pana sus.
  • Am completat cu marinata pana la gatul borcanelor, le-am acoperit cu o farfurioara sa se aseze pentru cateva ore.

Inchid borcanele cu capace

  • Am inchis ermetic cu capac, eu am pus ceolofan si capac, m-am luat dupa soacra care spune ca in acest fel, conserva sigur nu se va contamina in cazul in care capacul e mai vechi ci nu esti sigur ca e steril.
  • Dupa ce am inchis borcanele, le-a rasturnat putin sa vad daca curg, operatiunea e buna si pentru a mai amesteca lichidul aromat din conserva, mai ales daca ai mai adaugat ulterior marinata. 

Depozitare si pastrare

  • Le-am pus in pivnta, la loc racoros si intunecos, nu le tineti la pastrare in loc luminos deoarece isi vor schimba culoarea intr-una mai putin apetisanta.
  • Sunt gata de consum in circa 14 zile, nu vor fermenta si nu se vor mucegai, atata vreme cat avem grija dupa ce deschidem borcanele sa le tinem mereu acoperite ca sa nu apuce musculitele de fermentatie sa intre. 

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 29kcal
QR Code linking back to recipe