De obicei, imi place sa pastrez creierul in jumatati intregi. Asadar alta toaletare in afara de a separa o bucata de creier in cele doua jumatati nu mai fac.
Cand prajesc creierul, am trei alternative: sa-l dau doar prin faina, sau sa-l dau printr-un amestec de ou cu faina sau il dau prin faina, ou si pesmet. Tura aceasta am gatit primele doua alternative.
Pentru prima varianta, e simplu: se iau jumatatile de creier bine scurse si racite si se tavalesc printr-o pelicula fina de faina, scuturand usor excesul dupa care se pune direct la prajit.
Pentru a doua varianta, am preparat un amestec de ou si faina.
Am spart doua oua, le-am sarat si piperat apoi, am inceput a le bate cu furculita ca pentru omleta.
Am adaugat peste cele doua oua, faina, treptat, cate o lingura, in vreme ce am amesteca cu ouale batute sa previn cocoloasele.
Intr-un final, rezulta sau trebuie sa rezulte un aluat groscior ca smantana sau ca un aluat de clatite, mai gros dar inca lichid.
Am incins uleiul de grosimea unui deget, intr-o oala de fonta cu margini inalte. Prefer oala de fonta pentru ca pastreaza o temperatura constanta si ajuta la un prajit constant.
Se tavalesc bucatile de creier prin acest aluat, pe toate partile si se pun imediat in uleiul incins. Uleiul trebuie sa sfaraie cand e pus creierul, acesta nu trebuie sa balteasca in uleiul inca nefierbinte.
Fiecare bucata se prajeste pe ambele parti pana se rumeneste usor, dupa care o luam cu o paleta, scurgand bine de ulei, dupa care am asezat pe o farfurie tapetata cu doua bucati suprapuse servetele de bucatarie din hartie absorbanta Astfel vom scapa si de restul de grasime in exces.
Aici avem o bucata de creier dat doar prin faina, observati ca e mai vizibil sub stratul de faina.