Go Back
+ servings
Print Recipe
No ratings yet

Creier prajit

Creier prajit, gatit simplu si foarte delicios
Prep Time20 minutes
Cook Time20 minutes
timp de răcire30 minutes
Total Time1 hour 10 minutes
Course: aperitive si gustari
Cuisine: usoara
Servings: 4 portii
Calories: 196kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 500 g creier
  • 2 bucati ouă 3 daca sunt oua mici
  • 50 g faina
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita otet
  • ulei pentru prajit
  • 2 - 3 linguri pesmet optional

Instructions

Pregatirea creierului

  • Am pus creierul intr-o strecuratoare, il curatam de eventualele resturi de oase sau de eventuale firicele rosii.
  • L-am pus intr-o oala si am turnat apa rece peste el, l-am lasat 10 minute, am strecurat apa, am pus apa rece, proaspata si l-am mai lasat inca 10 minute.
  • Am strecurat din nou apa si am pus creierul intr-o oala, un litru de apa si am pus la fiert cu o jumatate de lingurita de piper boabe, o foaie de dafin si putina sare.
  • Cand apa incepe sa fiarba, am adaugat si o lingura de otet.
  • Am fiert creierul 10 minute, la foc potrivit, spumuind des apa la suprafata.
  • Odata fiert, am scos creierul, strecurandu-l bine de apa, l-am pus pe o tava si l-am lasat sa se raceasca. Daca procedati astfel, nu veti avea spuma aceea deasa care apare cand vom fi la etapa de prajire.

Prajirea creierului

  • De obicei, imi place sa pastrez creierul in jumatati intregi. Asadar alta toaletare in afara de a separa o bucata de creier in cele doua jumatati nu mai fac.
  • Cand prajesc creierul, am trei alternative: sa-l dau doar prin faina, sau sa-l dau printr-un amestec de ou cu faina sau il dau prin faina, ou si pesmet. Tura aceasta am gatit primele doua alternative.
  • Pentru prima varianta, e simplu: se iau jumatatile de creier bine scurse si racite si se tavalesc printr-o pelicula fina de faina, scuturand usor excesul dupa care se pune direct la prajit.
  • Pentru a doua varianta, am preparat un amestec de ou si faina.
  • Am spart doua oua, le-am sarat si piperat apoi, am inceput a le bate cu furculita ca pentru omleta.
  • Am adaugat peste cele doua oua, faina, treptat, cate o lingura, in vreme ce am amesteca cu ouale batute sa previn cocoloasele.
  • Intr-un final, rezulta sau trebuie sa rezulte un aluat groscior ca smantana sau ca un aluat de clatite, mai gros dar inca lichid.
  • Am incins uleiul de grosimea unui deget, intr-o oala de fonta cu margini inalte.  Prefer oala de fonta pentru ca pastreaza o temperatura constanta si ajuta la un prajit constant.
  • Se tavalesc bucatile de creier prin acest aluat, pe toate partile si se pun imediat in uleiul incins. Uleiul trebuie sa sfaraie cand e pus creierul, acesta nu trebuie sa balteasca in uleiul inca nefierbinte.
  • Fiecare bucata se prajeste pe ambele parti pana se rumeneste usor, dupa care o luam cu o paleta, scurgand bine de ulei, dupa care am asezat pe o farfurie tapetata cu doua bucati suprapuse servetele de bucatarie din hartie absorbanta  Astfel vom scapa si de restul de grasime in exces.
  • Aici avem o bucata de creier dat doar prin faina, observati ca e mai vizibil sub stratul de faina.

Notes

  • Am servit cu cartofi prajiti si muraturi de conopida dar merge excelent cu salate.

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 196kcal