Pun ciupercile la calit in putin ulei, adaug si sare, amestec usor si des pana cand ciupercile se inmoaie si capata un aspect usor rumenit.
Cand sunt gata, scot fasiie de ciuperci cu o spatula.
In oala, peste resturile de ciuperci, torn 1 - 2 linguri ulei si calesc ceapa, adaugand si putina sare, pana cand se inmoaie si devine translucida. Tineti focul mic pentru a evita ca resturile ramase dupa ciuperci sa se arda.
Cand ceapa s-a inmuiat, adauga 3 litri de apa si dau focul tare pana apa da in clocot, dupa care micsorez flacara cat sa fiarba molcom.
Adaug in ciorba si patrunjelul, pastarnacul si morcovii, 10 - 12 boabe de piper, 2 frunze de dafin si 1 lingurita sare .
Cand legumele sunt fierte, scot morcovii, ii tai felii, ii pun intr-un bol si, peste ei, adaug 2 linguri pasta de ardei si 3 bucati sferturi de gogosari murati. NOTA: daca nu vreti o ciorba prea colorata in rosu, nu puneti morcovii fierti.
Cu un mixer vertical, transform totul intr-o pasta omogena.
Intr-o craticioara, am incins putin ulei, adaug morcovul ras, calesc putin pana uleiul se coloreaza frumos in portocaliu, dupa care adaug si amestecul de morcov cu ardei si le calesc pana cand umezeala din ele dispare si piureul devine mai compact.
Scot din ciorba patrunjelul, telina si pastarnacul.
Adaug in ciorba amestecul pasat si tocmai calit de legume.
Adaug si fasiile de ciuperci deja calite si mai las sa fiarba inca 5 minute.