Go Back
+ servings
ciorba de perisoare
Print Recipe
5 from 1 vote

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare, varianta lejera, de vara, gustoasa si plina de verdeata
Prep Time20 minutes
Cook Time30 minutes
0 minutes
Total Time50 minutes
Course: supe si ciorbe
Cuisine: romaneasca
Servings: 6 portii
Calories: 36.8kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 2 bucati ceapa marime medie
  • 2 bucati morcov marime medie
  • 2 radacini pastarnac
  • ¼ radacina telina
  • 4 litri apa
  • 1 cana bulion de rosii sau 2 - 3 rosii
  • 2 lingurite pasta de ardei sau 1 - 2 ardei grasi
  • 1 lingurita sare sau dupa gust
  • 1 legatura leustean verde
  • 1 legatura frunze de patrunjel verde

Perisoare

  • 500 g carne tocata
  • 1 bucata ceapa marime medie
  • 2 linguri orez
  • 1 bucata ou marime medie

pentru servire

  • otet sau zeama de lamaie pentru acrire

Instructions

Pregătim perisoarele

  • Curatam, spalam si taiem 1 ceapa marunt.
  • Peste carne tocata pusa intr-un bol mare, am adaugat ceapa taiata, 2 linguri de orez, 1 ou, sare si piper dupa gust.
  • Amestecam toate ingredientele laolalta pana se omogenizeaza.
  • Cu o lingurita, iau compozitie de marimea unei nuci si o modeleza sa aiba o forma rotunda.

Pregătim legumele

  • Curatam si spalam trei cepe. Pe doua din ele le tai marunt. Pe a treia o tin pentru a o adauga la perisoare.
  • Am spalat, curatat si taiat cubulet 2 morcovi.
  • Am spalat, decojit si taiat cubulete 2 radacini de pastarnac.
  • Am decojit, spalat si taiat cubulete si un sfert de radacina de telina.
  • Intr-o oala de ciorba de 4 litri, am pus 2 -3 linguri de ulei, am pus pe foc iar cand acestea s-au infierbantat, adaug ceapa.
  • Potrivim focul la marime medie si gatim ceapa circa 10 minute pana ce aceasta se inmoaie si devine translucida.
  • Cand ceapa s-a inmuiat, adaug morcovul, pastarnacul si telina si le gatesc la foc potrivit pana se inmoaie.
  • Cand radacinoasele s-au inmuiat, adaug 4 litru de apa rece, curata.
  • Pun capacul, dau focul tare si astept sa dea in fiert.
  • La primul clocot, scad focul si il potrivesc cat sa fiarba ciorba intr-un ritm molcom si constant.

Finalizam ciorba

  • Adaug perisoarele, una cate una, in ciorba deja in clocot.
  • Dau focul incet sa sa fiarba ciorba molcom, pun capacul si las sa se fiarba pentru circa 20 de minute.
  • Cand apare spuma rezultata din proteinele din perisoare, o culegem cu o lingura de la suprafata ciorbei.
  • Dupa 10 minute de la adaugarea perioarelor, adaug si o cana de bulion de rosii, 1 - 2 linguri pasta de ardei - eu am mai pus o tulina de leustean dar acesta este optional.
  • Mai puteti adauga acum si alte legume - 2 - 3 linguri de mazare ori o gulie taiata cubulete
  • Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba molcom pentru inca 10 minute.
  • Spalam 2 legaturi de verdeata - eu am o legatura de patrunjel si una de leustean. Dupa ce le-am spalat, le las sa se zvante de apa dupa care inlatur tulpinile iar frunzele le tai marunt.
  • Dupa 20 de minute de fierbere, scot o perisoara si gust sa vad daca e gata - ma intereseaza sa vad, in mod special, daca e fiert orezul din perisoare.
  • Daca perisoarele sunt gata, potrivim la gust ciorba cu sare si o luam de pe foc.
  • Adaug parte din verdeata sa se infuzeze in ciorba, restul se poate adauga direct in farfurie pentru o nota de prospetime in plus. Pe langa leusteanul si patrunjelul pe care le avem deja, mai merge foar6e bine si verdeata de tarhin - proaspata sau in otet.
  • De acrit, nu o mai acresc in plus, isi va potrivi fiecare dupa gust in farfurie. Ciorba noastra se serveste fierbinte, pofta buna va doresc!

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 36.8kcal | Carbohydrates: 2.6g | Protein: 1.7g | Fat: 2.1g | Fiber: 0.6g