Go Back
+ servings
Print Recipe
No ratings yet

Ardei copti la borcan

Ardei kapia copti la borcan, delicioasa conserva de iarna
Prep Time30 minutes
Cook Time30 minutes
Total Time1 hour
Course: conserve de iarna
Cuisine: usoara
Servings: 4 portii
Calories: 29kcal
Author: Laura

Ingredients

  • ardei kapia
  • sare
  • ulei

Instructions

Sterilizarea borcanelor

  • Spalam bine borcanele in apa calda cu detergent, indepartand orice urma de impuritate de pe suprafata sticlei si de la gura borcanelor.
  • Clatim borcanele cu apa rece si le punem cu gura in jos in cuptor. Aprindem cuptorul la foc minim si-l lasam sa se incalzeasca, supraveghiing des ce se intampla.
  • Cand apa de pe suprafata sticlei s-a evaporat, stingem focul si lasam sa se raceasca.
  • Dat fiind ca ardeii copti ii punem in borcan la temperatura camerei, asteptam ca si borcanele sa fie la aceeasi temperatura inainte de a pune in borcane.
  • O data cu borcanele curatam foarte bine si capacele. Daca acestea raman murdare sau prezinta urme de rugina, aruncati-le - daca  le folositi va vor strica conservele.

Coacere si curatarea ardeilor

  • Eu una prefer ardeii copti la gratar pe carbuni dar la tura aceasta i-am facut pe aragaz, pe o plita de fonta.
  • In intoarcem pe toate fetele dupa care, cand sunt gata, ii punem intr-un vas, saram si ii acoperim cu un prosop curat - aceasta etapa ca face ca indepartarea pielitei sa fie usoara.
  • De obicei, curat ardeii deasupra unui vas curat, punand pielita intr-un blidisel alaturat. Motivul pentru care curat deasupra unui vas curat este ca nu vreau sa pierd nici un strop din sucul ardeiului - e atat de delicios.
  • Curatarea ardeiului e treaba migaloasa caci trebuie sa inlaturam si cea mai mica urma din pielita arsa, daca raman, pot fermenta in borcan.
  • Dupa ce am inlaturat pielita, indepartez cotorul si, cu rabdare infinita inlaturam si semintele. Daca se mai intampla sa cada cata o samanta de ardei in vasul curat, nu va stresati, oricum la final vom trece sucul prin sita ca o ultima precautie impotriva impuritatilor.
  • Atentie! Oricat ati fi de tentati sa folositi apa la curatarea ardeilor (fie si doar ca sa va spalati pe maini din cand in cand....) abtineti-va, ii veti face sa fie mai aposi.

Punerea ardeilor la borcan

  • Eu una, am asteptat cu curatatul ardeilor pana s-au uscat si racit borcanele sterilizate ca sa fac toata treaba o data.
  • Pulpa ardeilor curatata de pielita, cotor si seminte se pune in borcanele sterilizate, rupta fasii de dimensiuni potrivite.
  • Indesam pulpa in borcan dar lasam spatiu la gura borcanului.
  • Turnam zeama ramasa peste ardei, eu am strecurat-o intai ca sa elimin eventuale impuritati, am folosit o sita rara peste care am  intins tifon.
  • Am completat cu o pelicula de ulei deasupra, punem capacul.
  • Fierbem la bain marie maxim jumatate de ora de la momentul in care a inceput sa fiarba apa. Stingem focul, acoperim cu o patura si lasam sa se raceasca incet.

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 29kcal
QR Code linking back to recipe