Go Back
+ servings
drob de miel in prapure
Print Recipe
5 from 2 votes

Drob de miel in prapure

Drob din organe de miel in prapure, reteta explicata pas cu pas, o terina aperitiv traditionala pe masa de Pasti, preparat din organe de miel, ceapa si verdeata, copt in prapure la cuptor. Cum preparam un drob de miel in prapore?
Course: aperitive si gustari
Cuisine: romaneasca
Servings: 6 portii
Calories: 218kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 1, 5 kg organe de miel
  • 1 bucata prapure
  • 1 legatura frunze de patrunjel
  • 3 bucati ou
  • 5 - 6 fire ceapa verde sau 2 - 3 cepe galbene
  • 2 - 3 fire usturoi verde
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 4 bucati ou fierte

Instructions

Pregatim ingredientele

  • Prapurele l-am clatit cu apa rece si curata, in mai multe ture, dupa care l-am lasat intr-un bol acoperit cu apa rece in care am turnat un strop de otet.
  • Rinichii i-am scos din grasimea in care erau inveliti, i-am taiat pe lun, si i-am pus in apa rece cu otet pentru o jumatate de ora inainte de a-i folosi la reteta.
  • Inima am sectionat-o, eliminand din interior cheagurile de sange, dupa care am pus-o la fiert intr-o oala cu apa.
  • Am verificat plamanii si ficatul sa nu aiba pete sau noduli, dupa care i-am feliat in bucati mai mici.
  • Momitele, cu restul de garsime si ceva carne pe langa le-am pus la fiert in aceeasi oala in care fierbe inima. Putem pune mai tarziu decat inima caci momitele fierb foarte repede. L-e-am mai lasat sa fiarba inca 10 - 15 minute.
  • Am curatat si taiat ceapa - au am folosit si ceapa verde si ceapa galbena plus niste fire de usturoi verde.
  • Am incins 2 - 3 linguri de ulei intr-o cratita incapatoare.
  • Pun la calit si rinichii (bine scursi de apa in care au stat) si plamanii - bucati deja taiate bucati.
  • Am calit la foc potrivit iar dupa 10 minute, am adaugat si bucatile de ficat, mai gatim totul inca circa 8 minute.
    NOTA! Nu am gatit complet aceste organe, le las doar trei sferturi din timpul necesar, ele se vor mai gati si in cuptor.
  • Luam cratita de pe foc , lasandu-le sa se raceasca pana ajung la temperatura camerei.
  • Am taiat bucati inima si momitele, eu pun in drob si grasimea, drobul mi se pare fad fara ceva grasime.
  • Am spalat o legatura de patrunjel verde si le-am taiat marunt.
  • Punem 4 oua la fiert cat sa fie moi, cam 4 - 5 minute de fiert din momentul in care incepe apa sa fiarba. Nu il fierbeti mai mult, se va mai gati si cat sta la cuptor.

Asamblare drob

  • Folosind sita mare a masinii, am tocat toate maruntaiele cu grasime cu tot. La amestecul de carne tocata adaug inclusiv ceapa calita si zeama rezultata de la gatirea in ceapa a plamanior, rinichilor si ficatului.
  • Dupa ce am terminat de tocat toata carnea, dau prin masina si o felie de paine, aceasta va curata in interior masinii resturile de la carne dar va ajuta si la o textura mai pufoasa a drobului.
  • Am pregatit si 3 oua crude, adaug cate un ou, amestec bine pentru omogenizare, adaug si verdeata, apoi adaug al doilea ou, din nou amestecam - daca dupa al treilea nu se pare inca uscata compozitia, mai putem pune un al patrulea ou - la mine nu a fost cazul.
  • Am potrivit totul la gust cu sare si piper.
  • Pentru coacerea drobului, am folosit o tava de chec cu baza de 27/9 cm si 7 cm inaltime.
  • Am intins prapurele bine scurs de apa sa acopere atat baza tavii cat si peretii, restul prapurelui sa atarne in afara.
  • Am umplut forma pe jumatate cu compozitia de drob.
  • Am asezat in mijloc si ouale fierte curatate fierte, apoi completez cu restul de compozitie.
  • Am invelit partea superioara cu prapurele, il asez cat mai uniform, nu ung forma cu ulei, prapurele este suficient de plin de grasime.

Coacere

  • Preincalzesc cuptorul la 180°C.
  • Coc drobul la cuptor pentru circa 45 de minute pana prapurele se rumeneste frumos. Verofocati din cand in cand si, daca focul e prea tare, mai micsorati temperatura.

Feliere si servire

  • Cel mai usor se scoate drobul din forma dupa ce s-a racit dar inca nu a fost pus la frigider.
  • Noua ne place tare mult savurat cu mustar sau cu sos de hrean, simplu sau cremos, cu smantana. Niste ridichi si niste ceapa verde sunt perfecte.

Video

Notes

  • Momitele si grasimea aferente pot fi gatite si la tigaie laolalta cu rinichii, plamanii si ficatul.
  • Eu nu pun decat grasimea de la miel, soacra mea mai pune si ceva untura de la porc.

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 218kcal | Carbohydrates: 7.7g | Protein: 16.4g | Fat: 13g | Fiber: 0.5g