Go Back
+ servings
orez cu pui
Print

Pilaf de orez cu pui

O rețetă clasică, ușor de făcut, cu ingrediente ieftine și la îndemână
Course Fel principal
Cuisine romaneasca
Keyword orez cu pui, pilaf de orez, pilaf de orez cu pui
Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Servings 4 porții
Calories 65kcal
Author Laura Seicean

Ingredients

  • 150 g orez cu bob lung
  • 500 g pui pulpe sau piept de pui fără piele și oasele eliminate
  • 1 ceapă mare sau două mai mici
  • 1 ardei mare, roșu sau 2 - 3 linguri pastă de ardei
  • 1 morcov mărime medie
  • ulei
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • apa la 1 măsură orez 3 măsuri apă

Instructions

  • Începem prin a aprinde cuptorul, îl încingem la 180°C.

Pregătirea puiului

  • Pentru patru porții, avem nevoie de 500 g carne dezosata, eu folosesc pulpe, puteți folosi și piept sau inimi și pipote de pui.
  • Am eliminat pielea și osul și am tăiat pulpa bucăți cât să poată fi luată ușor în furculiță.
  • Am încins trei linguri de ulei într-o tigaie antiaderentă, am adăugat puiul și l-am gătit circa 5 minute până își schimbă culoarea, amestecând des cu o lingură de lemn. Bineînțeles, puteți pune puiul direct în oală cu orez dar eu una prefer să îl călesc înainte pentru că dezvoltă o textura și un gust aparte care vor îmbogăți în final pilaful.

Pregătirea legumelor

  • Am curățat cele două cepe și le-am tăiat mărunt.
  • Dacă folosiți ardei roșu, îndepărtăm cotorul și semitnele din interior iar pulpa o tăiem cubulețe.
  • Morcovul l-am tăiat la extremități, l-am curățat, apoi l-am dat pe răzătoarea cu ochiuri mici.

Călirea legumelor cu orezul și carnea

  • NOTĂ! Eu nu am clătit orezul ci l-am pus direct în mâncare. Voi îl puteți clăti dacă vreți, îl puneți într-o sită și îl treceți prin apă curată. Prin spălare, amidonul de pe orez se va spală iar rezultatul că fi că boabele de orez vor fi mai separate. Dar mie una îmi place pilaful ușor legat, textura aceea îmi aduce aminte de mâncarea bunicii mele de aceea prefer să nu clătesc.
    Și legumele sunt curate și pregătite, o dată ce ne-am apucat de pilaf, trebuie să avem totul la îndemână.
  • Într-o oală încăpătoare de fontă, am încins 3 linguri ulei și am adăugat ceapă, puțină sare, gătind-o la foc potrivit circa 7 - 8 minute fără a o lasă să se rumeneasca.
  • În acest moment am adăugat ardeiul sau pasta de ardei (ce aveti), am mai gătit 1 minut - două și am adăugat și morcovul. În timp ce se călește, morcovul ras eliberează betacarotenul, un pigment organic colorând uleiul într-o frumoasă nuanță portocalie.
  • Am amestecat des că să nu se ardă, când morcovul s-a înmuiat, punem și orezul.
  • Când orezul călit câteva minute capătă un aspect mat, e momentul să adăugăm carnea de pui, mai amestecăm puțin pentru omogenizare, am pus și o linguriță mică de sare și puțin piper.
  • Am măsurat trei măsuri apă la o măsură de orez, eu am pus acea apă măsurată și am încălzit-o până la punctul de fierbere și abia apoi o voi adauga peste orez, astfel nu va mai fi nevoie să așteptăm ca lichidul din oală să atingă punctul de gătire.
  • Punem capacul ermetic și băgăm totul în cuptorul preîncălzit. Este foarte important că vasul să fie cât mai ermetic acoperit, astfel lichidul din oală nu se va evaporă și va fi acolo pentru a fi absorbit de orez.
  • Cât timp pilaful a fost la cuptor, am tăiat și frunzele de la o legătură de pătrunjel verde.

Odihnirea pilafului și servirea

  • După 45 de minute, pilaful nostru cred că este gata.
  • Îl scot de la cuptor, înlătur capacul cu grijă, să nu mă ard de la aburii din oală.
  • Ce trebuie să mai facem acum, este să îl răscolim ușor cu o furculița și să îl mai lăsăm timp de 15 minute să stea la temperatura camerei, timp în care orezul va continuă să absoarbă lichidul rămas în oală.
  • Pilaful nostru de orez cu pui merge de minune cu niște murături acrișoare alături sau cu o salată verde proaspătă.

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 65kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 2g | Fat: 3g | Fiber: 1g