Go Back
+ servings
orez mujadara linte cu orez si ceapa caramelizata
Print

Orez Mujadara

Orez cu linte si ceapă caramelizată, rețeta simplă dar extrem de aromată și gustoasă, inspirată din bucătăria savuroasă a Orientului Mijlociu
Course Fel principal
Cuisine araba, levantina
Keyword orez mujadara
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 6 portii
Calories 221kcal
Author Laura Seicean

Ingredients

  • 300 g orez cu bob scurt
  • 200 g linte eu am folosit de la conservă
  • 1 l apa
  • 1/2 lingurita chimion
  • 1 lingurita ienibahar
  • 1/2 lingurita coriandru
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 1/4 lingurita cardamom
  • 1 1/2 lingurita sare
  • 1 ceapa
  • 4 linguri ulei

Instructions

  • Tăiem ceapa solzișori nu foarte subțiri.
    taiem ceapa pentru orez mujadara
  • Lintea o punem într-o oală, adăugăm patru căni de apă și o fierbem până când lintea se înmoaie și e gata. Eu am sărit peste etapa asta căci lintea mea din conservă era deja gătită.
  • Scurgem lintea, păstrăm apa în care a fiert.
  • Spălăm orezul și îl punem la înmuiat într-un bol cu apă pentru un sfert de oră.
  • Între timp, într-o tigaie, sotăm ceapa în ulei de măsline până se înmoaie și se rumenește frumos.
    caramelizam ceapa pentru orez cu linte si ceapa caramelizata
  • Cu o paletă o scoatem din ulei, o punem într-o sită să se scurgă iar în tigaie păstrăm uleiul în care am călit ceapa.
  • În oala în care am călit ceapa, peste ulei am pus lintea, orezul scurs de apă, toate condimentele, adăugăm sare și două căni din apă în care am gătit lintea sau puteți folosi pur și simplu apă obișnuită.
  • Așteptăm să dea în fiert și dăm focul mai încet, gătind până orezul absoarbe toată apa.
    fierbem orezul cu lintea si condimentele pentru orez mujadara
  • Când e gata, stingem focul și lăsăm încă 10 minute cu capacul pus să se așeze.
  • Amestecăm cu o furculiță.
  • Servim cu ceapă caramelizată.

Video

Notes

  • Lintea, uscata fiind, poate varia la timpul de gatire in functie de cativa factori printre care vechimea. Desi variaza ca timp n-ar trebui sa dureze mai mult de o ora. Apa dura poate mari, de asemenea, timpul ei de gatire.
  • In ce priveste....care linte e .....maro aici am avut o dilema, eu
    una n-am vazut pana acum decat linte verde si linte rosie. Ma hotarasem sa folosesc linte verde dar mergand intr-un magazin, am vazut linte la conserva ce parea sa aiba culoarea bruna, am cumparat-o
    dar cred ca era totusi tot linte verde. In fine, pana la
    urma n-a mai trebuit sa fierb lintea si mancarea a fost gata mai repede, in plus a fost foarte buna :D
Mujadara poate fi pastrata la rece, in frigider, pana la trei zile.

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 221kcal