Go Back
+ servings
ciorba de ardei umpluti
Print Recipe
5 from 3 votes

Ciorba de ardei umpluti

O ciorba delicioasa, cu consistenta usoara
Prep Time15 minutes
Cook Time40 minutes
Total Time55 minutes
Course: supe si ciorbe
Cuisine: romaneasca
Servings: 6 portii
Calories: 106kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 10 -12 bucăți ardei umpluti
  • 3 litri apa
  • 2 bucati ceapa marime medie, curatate, spalatate si taiate marunt
  • 1 bucată morcov mare
  • 2 - 3 bucăți roșii taiate cuburi mari
  • 2 - 3 bucăți gălbenuș de ou
  • 2 - 3 fire frunze de patrunjel taiate marunt
  • sare
  • piper

pentru acrit

  • 1 bucată lamâie doar zeama de lamaie

pentru ardeii umpluti

  • 10- 12 bucăți ardei mai mici
  • 800 g carne tocata
  • 2 bucăți ceapă
  • linguri  orez alb
  • lingura  cimbru  (de obicei uscat dar nici o problema daca e proaspat) maruntit
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 1 legătură frunze de patrunjel verde

Instructions

Preparare ardei umpluti

  • Cu un cutitas, taiem complet in jurul coditei ardeiului, dupa care scoatem cotorul si curatam in jos pe nervuri ca sa inlaturam toate semintele (acolo sunt zonele in care ardeiul poate fi mai iute). Pentru ciorba, se recomanda ardei mai micuti, de marimea podului palmei.
  • Spălăm și lăsăm să se scurgă cu tăieturile tocmai făcute în jos.
  • Curățăm ceapa, o spălăm după care o taiem cât mai mărunt. NOTA: ca optiune, puteti cali pentru mai mult gust ceapa inainte de a o adauga in carnea tocata.
  • Adăugam ceapa peste carnea tocata si amestecăm pentru omogenizare.
  • Adaug si orezul, sarea, piperul si verdeata
  • Amestecăm bine să se omogenizeze amestecul.
  • Umplem ardeii cu aceasta umplutura, lasand sus circa o jumatate de cm spatiu liber pana la buza ardeiului.
  • Intr-o oala incapatoare, pun la fiert ardeii umpluti in multa apa (circa 4 litri).

Pregatim legumele

  • Curatam si maruntim doua cepe, un morcov, un sfert de radacina de telina

Calim legumele

  • Am incins 2 linguri ulei intr-o oala si am pus ceapa la calit cu putin sare la foc potrivit pana cand ceapa se inmoaie si devine translucida.
  • La acel moment, adaugam si radacinoasele si le calim la foc potrivit pana se inmoaie usor.

Adaugam legumele peste ardei

  • Adaugam legumele calite in ciorba si o fierbem la foc mic spre mediu pana carnea e fiarta bine.
  • Cat ciorba fierbe molcom pe foc, adaugam sare dupa gust, mai adaugam lichid pentru completare. De preferinta adaug lichid fierbinte ca sa nu incetinesc fierberea.
  • Cand ardeii sunt aproape gata, punem si rosiile caci acestea se fierb mult mai repede. Rosiile crude se pun cu circa 10 minute inainte de a opri focul. Daca nu avem rosii, putem folosi linistiti bulion - o ceasca e suficienta - adaugat chiar inainte de a lua oala de pe foc.
  • Oprim focul si il lasam circa 10 minute sa se racoreasca.

Dregem ciorba

  • Punem un galbenus si zeama de lamaie intr-un blidisel si cu un polonic punem deasupra putina zeama de ciorba din oala, amestecam sa omogenizam, putem sa mai adaugam unul - doua polonice de ciorba, amestecam pentru potrivirea temperaturii si turnam tot continutul blidiselului in ciorba din oala, amestecam si acolo putin. 
  • Se asezoneaza la gust cu sare daca mai e nevoie si verdeata proaspata taiata marunt si acrim in farfurie dupa pofta cu nitica zeama de lamaie sau otet.

Video

Notes

Cand o servim, adaugam la fiecare portie putina verdeata de patrunjel  sau tarhon in otet si, daca dorim niste smantana (eu doresc intotdeauna!!!!!!!!).
Pentru acrire, folosim zeama de la o lamaie sau otet  dar trebuie sa tinem cont ca am adaugat deja bulion(care ii da si culoare si gust), asa ca cantitatea de otet necesara poate diferi de la caz la caz in functie si de cat de acru a fost bulionul (sau rosiile).
In general, nu cresc ciorba direct in oala deoarece asta poate influenta ciorba ramasa de pe o zi pe alta sa se acreasca prea tare - mai ales vara. In plus, cat de acra e o ciorba tine de gust, asa ca las aceasta mica potrivire la latitudinea mesenilor, nu de alta dar prea putin poate fi remediat dar prea mult nu prea......

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 106kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 8g | Fat: 3g