Go Back
+ servings
salata de conopida
Print

Salata de conopida cu usturoi si maioneza

Salata de conopida cu usturoi si maioneza, un aperitiv simplu de facut si delicios
Course aperitive si gustari
Cuisine romaneasca
Keyword salata de conopida si maioneza
Prep Time 20 minutes
Cook Time 8 minutes
Total Time 28 minutes
Servings 6 portii
Calories 124kcal
Author Laura Seicean

Ingredients

  • 500 g conopida
  • 200 g maioneza de casa
  • 3 - 4 catei usturoi (optional dar foarte recomandat!)
  • 1 legatura frunze de patrunjel verde, tocat marunt - optional si recomandat
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat, dupa gust

Instructions

Pregatirea conopidei

  • Capatana de conopida am curatat-o de frunze si am taiat buchetelele de pe cotor.
  • Am cantarit conopida ramasa ca sa stiu aproximativ cam de cata maioneza am nevoie.
  • Am clatit buchetelele de conopida in cateva ape curate. E bine sa le tineti un sfert de ora intr-un bol cu apa curata, asa toata ganganiile ascunse in florescente vor iesi.
  • Conopida bine spalata o punem intr-o oala incapatoare, adaugam apa pana peste nivelul legumelor 1 - 2 lingurite de sare si am pus totul la fiert.
  • Cat timp legumele fierb, am preparat si maioneza, nu intru in detalii, am deja reteta scrisa, o gasiti aici.
  • Cat timp am preparat maioneza, s-a fiert si conopida, dureaza 7 - 8 minute din momentul in care a da in clocot sa fie gata.
  • Am strecurat-o si am pus-o in apa rece. Fac asta din 2 motive: ca sa o racoresc mai repede dar su pentru ca daca o racesc rapid, leguma isi va pastra textura de la momentul in care am luat-o de pe foc. Daca o las sa se raceasca la temperatura camerei, leguma continua sa se gateasca si se va inmuia prea tare.
  • Mai pregatim 3 - 4 catei de usturoi pe care ii curatam si ii maruntim pana formeaza o pasta.
  • Taiem marunt si o legatura mica de patrunjel verde.

Stoarcerea conopidei

  • Cand e suficient de rece ca sa poata fi manevrata cu mana, iau cate un buchetel de conopida si il storc bine intre palme pentru a elimina apa in exces.

Asamblarea salatei de conopida cu maioneza si usturoi

  • Peste conopida bine stoarsa de apa, adaug cate o lingura de maioneza.
  • Nu adaug toata maioneza o data caci vom pune doar atat cat este nevoie csa lege intreaga compozitie. Asa ca adaugam treptat, evaluand pe parcurs daca mai este nevoie.
  • Nu am insistat cu maruntirea conopidei inainte de a adauga maioneza, asta pentru ca se sfarama destul de mult atunci cand o stoarcem de apa, in plus se va zdrobi singura atunci cand o amestecam cu maioneza.
  • Asezonam cu sare si piper dupa gust.
  • Adaugam si pasta de usturoi.
  • Adaugam patrunjelul verde taiat marunt.
  • Nivelam si ornam salata cu verdeata si muraturi si o servim pe paine.

Video

Notes

In ce priveste cantitatile folosite de conopida si maioneza, acestea sunt orientative, intr-o veche carte de bucate am gasit raportul de 300 g maioneza la un kg de conopida. Nu fac niciodata salata dintr-un kilogram de conopida dar raportul de mai sus ma ajuta sa aproximez cam de cata maioneza am nevoie.

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 124kcal