Go Back
+ servings
unt de casa
Print

Unt de casa

Unt de casa, rețeta simpla, rapida, gata in maxim 10 minute. Unt natural făcut din smântâna dulce, grasa. Introducere este lunga, plina de informații dar lunga, așadar daca vreți sa ajungeți direct aici dați un click pe butonul de mai jos.
Course fel de baza
Cuisine usoara
Keyword unt de casa
Prep Time 8 minutes
Cook Time 0 minutes
5 minute 0 minutes
Total Time 8 minutes
Servings 300 g
Calories 716kcal
Author Laura Seicean

Equipment

Ingredients

  • 1 l smântână dulce grasa -minim 30% grăsime
  • sare opțional

Instructions

  • Toarnă smântâna intr-un bol.
  • Cu un mixer de bucătărie cu lamele de inox, amestecam smântâna la viteza mare pana când se taie. Adică materia solida din smântâna se separa de cea lichida, zara. Operațiunea poate varia ca durata intre 2 si 8 minute, timp in care vom supraveghea atent procesul.
  • Când smântâna s-a tăiat, lăsăm sa se odihnească circa 5 minute.
  • Am luat o strecurătoare peste care am pus un tifon curat. La baza strecurătorii, am pus o oala sau un bol care sa colecteze lichidul ce se va scurge din unt. Nu îl aruncați, este prețios din punct de vedere nutritiv, poate fi băut ca atare (mie așa îmi place) sau poate fi folosit in diverse preparate.
  • Pune untul scurs astfel in strecurătoare si vom amesteca pentru a elimina restul de lichid.
  • Daca vrei sa adaugi sare, acum e momentul.
  • Amesteca untul pana capătă consistenta dorita, ținând cont ca aceasta va fi diferita in funcție de daca temperatura untului - daca acesta e rece sau cald
  • Se pune intr-o forma sau un recipient si ii poți da ce forma dorești.
  • Se depozitează la frigider doar acoperit cu o folie, altfel capătă gust si miros de la alimentele din frigider. Daca nu vrem sa îl folosim in viitoarele zile, e mai bine sa îl congelam.

Video

Notes

Ce poate merge rău
Daca va apucați de rețetă si aveți probleme in a face smântâna sa se separe, pot fi doua motive principale:
  • temperatura smântânii - prea calda sau prea rece. Temperatura ideala a smântânii din care vrem s facem unt este de 15 °C.
  • Daca aveți temperatura dar tot nu se bate, poate fi de vina cantitatea prea mica de grăsime din smântână. Procentajul ideal de grăsime este de minim 30%.
  • Daca untul proaspăt făcut are un gust ciudat, asta este din cauza ca nu ai folosit palete curate când l-ai preparat. Eu am mașina de spălat vase si înainte de a face unt totdeauna pun paletele de mixer la spălat -pentru orice eventualitate.
Stocarea
Modul de stocare a untului făcut in casa este determinat in mare măsură de folosința pe care vrem sa i-o dam.
Trebuie reținut ca eliminarea unei cantități cat mai mari de apa din unt nu e un moft ci este cea mai sigura modalitate de a ii prelungi termenul de valabilitate. De asemenea pentru a nu se strica untul trebuie ferit de căldură, lumina si aer. Personal recomanda clarifierea untului, unt ghee, un unt pur si sănătos, ce conține doar lipide.
Untul râncezit are un miros aparte, neplăcut si trebuie aruncat.
Pentru consum la micul dejun pe pâine, zi de zi, îl putem tine la frigider (in nici un caz in cămară sau la temperatura camerei) pana la o săptămână, la o temperatura care sa nu depășească 4°C. Trebuie păstrat intr-o cutie închisă sau închis ermetic cu folie alimentara. Daca nu facem asta, untul va absorbi diversele arome din frigider. Ca sa fie ușor de folosit si de întins, trebuie scos cu 10 minute înainte de a-l folosi.
Daca nu intenționezi sa îl folosești in următoarele zile, e mult mai bine sa îl congelezi împachetat ermetic in folie alimentara. Poate sta la congelator pana la 6 luni. Înainte de a-l folosi îl decongelam peste noapte la frigider.

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 716kcal | Carbohydrates: 0.1g | Protein: 0.9g | Fat: 81g | Saturated Fat: 51g | Polyunsaturated Fat: 3.3g | Cholesterol: 215mg | Sodium: 11mg | Potassium: 24mg | Sugar: 0.1g | Calcium: 24mg