Go Back
+ servings
prajitura Floare de colt
Print

Prăjitura Floare de colt

Rețeta savuroasa si fina, un desert delicios
Course prajituri
Cuisine clasica
Keyword prajitura Floare de colt
Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
timp de stat la frigider 2 hours
Total Time 1 hour
Servings 12 porții
Calories 280kcal
Author Laura Seicean

Ingredients

Blat

  • 6 bucăți ou
  • 90 g faina
  • 60 g pudra de cacao
  • 150 g zahar
  • 1 plic praf de copt opțional
  • sare doar un pic

Bezea cocos

  • 4 bucăți albus de ou
  • 150 g zahar
  • 120 g cocos răzuit fin
  • sare un strop

Crema

  • 4 bucăți gălbenuș de ou
  • 100 g zahar
  • 2 - 3 lg amidon alimentar
  • 400  ml  lapte 
  • esență  vanilie
  • 200 g unt  (80% grăsime)
  • 1 conserva compot ananas se recomanda in rețetă, eu am folosit un mix de fructe exotice, conserva era de la Sunfoods

Strat superior

  • 200 ml  smântână de frișcă  lichida, 30% grăsime
  • 100  g ciocolata alba pentru decor

Instructions

Blat de cacao

  • Am aprins cuptorul sa îl încălzesc la 180°C.
  • Am început prin a separa gălbenușurile de albușuri in doua boluri separate.
    separam albusurile de galbenusuri
  • Albușurile se mixează cu putina sare pana capătă o textura de spuma țeapănă. 
  • Când albușurile s-au format spuma dar nu este încă țeapănă, adăugăm si zaharul.
  • Am adăugat apoi treptat in albușurile bătute gălbenușurile, folosind o lingura de lemn ca sa le incorporam. 
    adaugam galbenusurile
  • Rotiți lingura cu grija ca sa pierdem aerul din spuma, cu mișcări circulare, mari, de jos in sus.
    adaugam faina la albusuri
  • Am cernut faina (cu praful de copt daca folosiți) si pudra de cacao printr-o sita si am adăugat-o la compoziția de blat.
    cernem faina pentru blat
  • Am amestecat compoziția ușor, cu grija, cu lingura de lemn, in cerc, de jos in sus, pana este omogenizata.
  • Am pregătit o tava de copt, am tapetat-o cu hârtie de copt. Ca sa adere bine hârtia, am umezit ușor tava înainte. Dimensiunea tăvii (28*38cm)
    La prăjitura din video am folosit o tava mai mica, 31/21 cm.
  • Turnam compoziția in tava deja pregătită si tapetata cu foaie de copt. Întindem compoziția in tava si omogenizam suprafața cu o lingura. 
    turnam compozitia de blat in tava tapetata cu foaia de copt
  • Coacem la 180° C, circa 15 minute. In timpul asta preparam bezeaua a cărei rețetă o aveți ceva mai jos....
  • După 15 minute, scoatem blatul de la cuptor si întindem bezeaua peste el. 
    itindem bezeaua peste blatul copt
  • Nivelam cat de bine putem.
    intindem bezeaua peste blat
  • Băgăm din nou la cuptor si mai coacem încă 10-15 minute.

Bezea de cocos

  • Separam alte 4 oua, albușurile intr-un bol, gălbenușurile in altul. Albușurile le folosim pentru bezeaua de cocos iar gălbenușurile pentru crema.
  • Am mixat albușurile cu putina sare pana se fac spuma țeapănă. 
  • Am adăugat treptat zaharul mixând pana acesta se topește si obținem o bezea ferma. 
  • Am adăugat si nuca de cocos in ploaie in vreme ce amestec cu ajutorul unei linguri de lemn, cu grija sa nu se lase, cu mișcări ușoare, circulare, de jos in sus. 
  • După cum v-am spus deja mai sus, aceasta bezea o întindem peste blatul copt si mai coacem totul încă 10-15 minute.

Crema de vanilie

  • Desfac conserva de compot si scurg fructele de sirop cu o sita. Apoi le întind pe un strat -doua de hârtie absorbanta, din aceea de la prosoapele de bucătărie ca sa absoarbă excesul de umiditate din ele.
  • Punem laptele intr-o oala încăpătoare si îl punem pe foc sa se încălzească. Nu îl pierdeți din ochi. In timpul asta....
  • Gălbenușurile despre care am vorbit deja mai sus la bezea le amestecam cu zaharul si le mixam bine sa se omogenizeze.
  • Adăugăm amidonul, amestecam cu sârg pana se dizolva in compoziție.
  • Adăugăm esența de vanilie. 
  • Laptele este cald deja. Îl tragem deoparte de pe foc si cu cu polonic, turnam lapte peste compoziția de gălbenușuri, amestecând in acestea continuu. Scopul este aducerea compoziției de gălbenușuri la o temperatura apropiata de cea a laptelui.
    amestecam laptele cu galbenusurile
  • Am turnat compoziția de gălbenușuri amestecata cu lapte in oala in care am încălzit deja laptele.
  • Punem cratița pe foc mic si ne înarmăm cu răbdare, amestecând continuu cu un tel in compoziția de lapte cu gălbenușuri pana se îngroașă.
  • Lăsăm sa se răcească, amestecând des.
  • Untul îl avem la îndemână, sa aibă temperatura camerei.
  • Când cele doua au stat destul cat sa fie cam la aceeași temperatura (a camerei adică), am amestecat puțin untul după care am început a adăuga treptat cate o lingura din crema de vanilie, amestecând pana înglobam toata crema de gălbenușuri cu untul.
  • Crema astfel obținută am întins-o peste blatul copt cu bezea, nivelând-o cu grija.
  • Am adăugat cu mana si fructele, împingându-le ușor cu degetul in crema. Se pot adaugă fructele si atunci când amestecam untul cu crema de gălbenușuri dar eu am găsit mai ușor sa pun ulterior fructele. In plus, sunt mai ușor de distribuit uniform pe toata suprafața.
    asamblare prajitura floare de colt

Stratul de frișcă

  • Smântâna pentru frișcă foarte rece de la frigider o mixam spuma si o întindem peste crema, nivelând-o cu grija.
  • Deasupra se presară ciocolata alba, răzuită pe răzătoarea cu ochiuri mici.
  • Am dat prăjitura la frigider acoperita cu folie alimentara. Folosiți o tava mai adâncă sa nu distrugeți aranjamentul prăjiturii, eu am o tava cu capac, foarte convenabila. Nu băgați prăjitura neacoperita, va lua din aromele din gustul alimentelor din frigider. 
  • Ținem la rece minim 2 ore, apoi putem tăia si servi. Pentru o tăietura cat mai curata, se recomanda un cuțit cu lama lunga si bine ascuțită dar si curățarea si umezirea lamei cuțitului înainte de fiecare trecere prin crema.

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 280kcal