Go Back
+ servings
ciorba de pui a la grec
Print Recipe
5 from 1 vote

Ciorba de pui a la grec

O ciorba lejera si absolut delicioasa
Prep Time20 minutes
Cook Time45 minutes
0 minutes
Total Time1 hour 5 minutes
Course: supe si ciorbe
Cuisine: romaneasca
Servings: 10 portii
Calories: 126kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 1 1/2 kg carne de pui tacamurile sunt cele mai potrivite - spate, gat
  • 1 bucata ceapă
  • 1 - 2 bucati morcov
  • 1/2  radacina  țelină
  • radacina  pătrunjel
  • lingura  orez
  • 200  ml  smântână
  • 2 - 3 bucati  gălbenuș de ou
  • frunza dafin
  • 5 – 6  bucati piper boabe
  • sare  dupa gust
  • zeama de lamaie  dupa gust
  • verdeata marar, patrunjel

Instructions

Fierbem carnea

  • Spalam carnea si o taiem in bucati, dupa care o punem la fiert in apa rece la un loc cu boabele de piper, foaia de dafin si putina sare.
  • Cat fierbe, din cand in cand, o putem spuma.
  • Cand carnea e complet fiarta o scoatem intr-o sita, o lasam sa se racoreasca putin (ca s-o putem manevra) si o taiem bucati mai mici - eventual, daca ati fiert pulpe (ca mine) ori alte bucati de carne pe os, le si dezosam.

Pregatim legumele

  • Intre timp, taiem zarzavaturile cubulete de 2 -3 cm.....dupa ce am scos carnea s-o maruntim (vezi pasul urmator), adaugam in ciorba zarzavaturile sa fiarba pana taiem noi carnea
  • Ceapa taiata cat mai marunt o calim in putin ulei incins pana se inmoaie usor, dupa care o adaugam in apa in care a fiert carnea.
  • Un extra pas pe care eu il fac (nu intotdeauna dar destul de des) dar nu este obligatoriu este calirea radacinoaselor inainte de a le pune in ciorba. Radacinoasele le-am calit in ulei incins pentru a se inmuia si a capata un plus de gust. Calite, vor fierbe si mai repede dar nu este o operatiune obligatorie, daca doriti, puteti sa nu le caliti.

Punem laolalta ingredientele

  • Punem carnea curatata de pe os si taiata bucati inapoi in ciorba si fierbem in continuare la foc mic, dupa 10 minute adaugam si orezul si mai lasam ciorba sa fiarba 10 minute dupa care oprim focul.

Dregem ciorba

  • Pregatim liezonul, amestecand 400 g smantana cu 3 galbenusuri.
  • La circa 10 minute dupa ce am luat ciorba de pe foc, adaugam treptat 4 - 5 polonice ciorba fierbinte peste mixul de smantana cu ou si amestecam bine pentru omogenizare.
  • Cand amestecul de lichid cu smantana si galbenusuri e ajuns la o temperatura apropiata de cea a ciorbei din oala, il turnam peste lichidul din oala si amestecam. Pentru a evita coagularea oualor, ciorba trebuie sa aiba o temperatura de circa 80℃. P.S. Foarte important este ca, daca reincalzim ciorba ulterior, pentru a evita branzirea ei, sa o reincalzim pana aproape de temperatura de fierbere dar fara a o lasa sa dea in clocot.

Ultimele retusuri: acrirea si adaugarea de verdeata

  • Zeama de lamaie sau otetul e recomandat sa-l adaugati doar in farfurie inainte de servire, intrucat ciorba se poate pastra mai bine mai multe zile fara acreala adaugata.
  • Chiar inainte de a fi servita presaram verdeata tocata deasupra farfuriei aburinde.

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 126kcal | Carbohydrates: 13.3g | Protein: 16.9g | Fat: 6.7g