Ciorba de pui a la grec
O ciorba lejera si absolut delicioasa
Prep Time20 minutes mins
Cook Time45 minutes mins
0 minutes mins
Total Time1 hour hr 5 minutes mins
Course: supe si ciorbe
Cuisine: romaneasca
Servings: 10 portii
Calories: 126kcal
Author: Laura
- 1 1/2 kg carne de pui tacamurile sunt cele mai potrivite - spate, gat
- 1 bucata ceapă
- 1 - 2 bucati morcov
- 1/2 radacina țelină
- 1 radacina pătrunjel
- 1 lingura orez
- 200 ml smântână
- 2 - 3 bucati gălbenuș de ou
- 1 frunza dafin
- 5 – 6 bucati piper boabe
- sare dupa gust
- zeama de lamaie dupa gust
- verdeata marar, patrunjel
Fierbem carnea
Spalam carnea si o taiem in bucati, dupa care o punem la fiert in apa rece la un loc cu boabele de piper, foaia de dafin si putina sare.
Cat fierbe, din cand in cand, o putem spuma.
Cand carnea e complet fiarta o scoatem intr-o sita, o lasam sa se racoreasca putin (ca s-o putem manevra) si o taiem bucati mai mici - eventual, daca ati fiert pulpe (ca mine) ori alte bucati de carne pe os, le si dezosam.
Pregatim legumele
Intre timp, taiem zarzavaturile cubulete de 2 -3 cm.....dupa ce am scos carnea s-o maruntim (vezi pasul urmator), adaugam in ciorba zarzavaturile sa fiarba pana taiem noi carnea
Ceapa taiata cat mai marunt o calim in putin ulei incins pana se inmoaie usor, dupa care o adaugam in apa in care a fiert carnea.
Un extra pas pe care eu il fac (nu intotdeauna dar destul de des) dar nu este obligatoriu este calirea radacinoaselor inainte de a le pune in ciorba. Radacinoasele le-am calit in ulei incins pentru a se inmuia si a capata un plus de gust. Calite, vor fierbe si mai repede dar nu este o operatiune obligatorie, daca doriti, puteti sa nu le caliti.
Punem laolalta ingredientele
Dregem ciorba
Pregatim liezonul, amestecand 400 g smantana cu 3 galbenusuri.
La circa 10 minute dupa ce am luat ciorba de pe foc, adaugam treptat 4 - 5 polonice ciorba fierbinte peste mixul de smantana cu ou si amestecam bine pentru omogenizare.
Cand amestecul de lichid cu smantana si galbenusuri e ajuns la o temperatura apropiata de cea a ciorbei din oala, il turnam peste lichidul din oala si amestecam. Pentru a evita coagularea oualor, ciorba trebuie sa aiba o temperatura de circa 80℃. P.S. Foarte important este ca, daca reincalzim ciorba ulterior, pentru a evita branzirea ei, sa o reincalzim pana aproape de temperatura de fierbere dar fara a o lasa sa dea in clocot.
Ultimele retusuri: acrirea si adaugarea de verdeata
Zeama de lamaie sau otetul e recomandat sa-l adaugati doar in farfurie inainte de servire, intrucat ciorba se poate pastra mai bine mai multe zile fara acreala adaugata.
Chiar inainte de a fi servita presaram verdeata tocata deasupra farfuriei aburinde.
Serving: 100g | Calories: 126kcal | Carbohydrates: 13.3g | Protein: 16.9g | Fat: 6.7g