Go Back
+ servings
dulceata de afine
Print Recipe
5 from 1 vote

Dulceața de afine

Dulceata de afine, o reteta clasica, simplu de facut - aveti explicatia pas cu pas, atat in format scris (vedeti ca puteti si printa reteta) cat si video
Prep Time15 minutes
Cook Time20 minutes
lasam sa se raceasca9 hours
Total Time35 minutes
Course: Conserve de fructe
Cuisine: clasica
Servings: 8 borcane 370 ml
Author: Laura

Ingredients

  • 1 kg afine
  • 1 kg zahar
  • 150 ml apa
  • 1 bucată lămâie

Instructions

Pregatirea ingredientelor

  • Am ales afinele si am eliminat resturile de frunzulite si alte impuritati ce se mai gaseau ratacite printre fructe.
  • Pun afinele într-o strecurătoare și le spăl bine sub un jet de apă curată.
  • Tai lămâia și îi storc zeama.

Prepar siropul de zahar

  • Într-o cratiță încăpătoare, torn zaharul, apa și zeama de lămâie.
  • Amestec pentru a omogeniza ingredientele si pun totul pe foc.
  • Dau focul tare pana apa da in clocot dupa care potrivesc focul in asa fel incat lichid sa fiarba constant dar nu prea tare.
  • Mai amestec, mai ales la inceput cat zaharul nu s-a topit si supraveghez indeaproape. Nu trebuie sa lasam siropul sa se coloreze, avem nevoie de el incolor si fara gust schimbat, altfel va fi influentat si gustul dulceții.
  • Dupa 5 minute, verificam daca e gata. Metoda babeasca de a verifica este sa turnam cateva picaturi pe o farfurie(grija sa nu va ardeti), daca siropul isi pastreaza forma, este gata.
  • Metoda stiintifica presupune utilizarea unui termometru de bucatarie - cu acesta masuram temperatura lichidului, siropul e gata cand termometrul indica 105 °C

Asamblarea ingredientelor

  • Cand siropul e la temperatura corecta, adaug peste el fructele si amestec cu miscari usoare.
  • Dau flacara mare si astept sa dea dulceata in fiert, la primul clocot dau focul mai incet si las sa se prepare pentru 10 minute.
  • In acest timp, amestec in dulceata des cu miscari usoare, folosind o lingura de lemn.
  • Cu o sita sau o lingura culegem constiincios spuma aparuta la suprafata siropului. Aceasta spuma se formeaza datorita impuritatilor din zahar.

Lasam dulceata sa se raceasca peste noapte

  • Dupa 10 minute de fierbere, luam dulceata de pe foc, o acoperim cu o panza curata si umeda (dar bine stoarsa) si se lasa sa se raceasca asa cateva ore (eu o las de obicei peste noapte.

Turnam dulceata in borcane

  • A doua zi incepem prin a spala foarte bine borcanele si capacele ( slava Domnului pentru asina de spalat) si le-am sterilizat la cuptor la 150 - bag borcanele (si capacele) in cuptor inca umede dupa ce le-am clatit cu apa rece, aprind cuptorul la temperatura dorita si astept, supraveghindu-le indeaproape, pana apa de pe ele s-a evaporat de la caldura cuptorului.
  • Dupa cum vedeti in video, a doua zi dulceata mea avea consistenta perfecta. Totusi din cauza fructelor care pot fi prea zemoase, uneori se poate sa constati ca e prea zemos. In acest caz, mergeti mai jos,a la notite, si urmati sfaturile date acolo.
  • Umplu borcanele sterilizate cu dulceata racita si inchid ermetic cu capacele (tot sterilizate in prealabil).
  • Etichetam borcanele - scriu produsul si anul prepararii - si le duc sa le depozitez in pivnita.
  • Teoretic, nu este nevoie de mai multe masuri de sterilizare dar daca totusi vreti sa fiti siguri, puteti steriliza borcanele de dulceata la bain marie pentru 30 de minute dupa care le acoperiti de un prosop gros si le lasati sa se raceasca pana a doua zi.
    Sau, o alta varianta este sa le sterillizati la cuptor, puneti borcanele in cuptor cat acesta este rece, aprindem focul la 150 grade C pentru 30 de minute de cand s-a incalzit cuptorul, apoi opriti focul si lasati borcanele sa se raceasca lent

Video

Notes

Atat afinele cat si lamaia contin pectina, o substanta solubila in apa care ajuta la gelifierea naturala a dulcetii. Daca, dupa ce ati lasat-o sa se raceasca, vi se pare ca siropul dulcetii este inca prea zemos (sau e prea zemos pentru gustul vostru), faceti urmatoarele:
  1. Cu o paleta perforata, culegeti fructele din dulceata si le puneti deoparte intr-o farfurie. De ce facem aceasta? Pentru ca fructele in sine nu necesita mai multa fierbere, vom fierbe doar siropul.
  2. Punem siropul la fiert si il gatim la foc moderat pentru 10 minute.
  3. Oprim focul si il lasam sa se raceasca acoperit cu o panza umeda. Cand e rece, vom evalua gradul de gelifiere. Daca suntem multumiti, adaugam fructele, mai punem o data pe foc, asteptam sa dea intr-un clocot doua si oprim focul. Acoperim cu un prosop si lasam sa se raceasca dupa care portionam in borcane si le sigilam.
  4. Daca dupa o prima fierbere, nu suntem inca multumiti de gradul de gelifiere, mai punem o data pe foc, fierbem la foc potrivit 10 minute, stingem, lasam sa se raceasca si verificam iar gradul de inchegare. Se poate repeta acest pas pana sunteti multumiti dar personal nu cred ca e cazul, dupa cum va spuneam, afinele au pectina care ajuta la ingrosare.