|

Spuma de capsuni cu albusuri, desertul copilariei mele VIDEO

Spuma de capsuni cu albusuri, o reteta fructata rapida din doar cateva ingrediente, e prepara rapid si este savuroasa. Cum preparam spuma de capsuni din albusuri?


reteta video


Baza pufoșeniei lui stă tot într-o spumă de albușuri bine bătută = Chec in trei culori

Acest desert este unul din amintirile dulci ale copilariei mele. ai mei au o gradina generoasa in spate din care culegeam diverse roade. doar ca, cel mai adesea, spuma o faceam nu cu capsuni – care au o perioada sezoniera relativ mica – ci, mai ales, cu zmeura care se cocea cu generozitate in spatele curtii.

Alt desert cu fructe = Prajitura cu rabarbura si spuma

Eu eram specialista la facut spuma de albusuri. Pe vremea aceea, nu o făceam cu mixerul cu foloseam un tel tip para cu care bateam cu nadejde de la inceput, stiind ca, cu cat sunt mai energica, cu atat iasa mai repede si mai bine. Aveam tot felul de prejudecati si ”trucuri” pentru o bezea reusita. Unele din asa numitele secrete ale mele s-au confirmat in timp, altele s-au dovedit a fi bazaconii. De pilda, ma incapatanam sa cred ca folosirea mixerului pentru cresterea bezelei duce- dimpotriva – la lasarea spumei. Au trecut niste ani pana am descoperit beneficiile prepararii bezelei cu mixerul…dar, in copilaria mea, eram foarte mandra de exclusivitatea pe care o aveam in casa in privinta spumarii albusurilor. Veneam chemata de mama, cu un aer de expert si fluturam in aer telul para de parca porneam la o lupta cu inamici nevazuti.

Pe vremuri, unica spuma de albusuri de care aveam cunostinta era ceea ce azi numesc bezeaua frantuzeasca. Adica acea bezea care se prepara cu albușuri crude. Între timp, am descoperit și bezeaua elvetiana si pentru acest tip de desert o prefer pentru ca presupune o pasteurizare a albusului. Nici pe vremuri dar nici acum, nu am o problema cu consumul de oua crude. ai mei tineau gaini si aveam mereu oua crude la dispozitie, unele din aceste oua imi placea sa le mananc crude. doar ca in ziua de azi folosesc si oua din comert si cum, pentru acestea din urma, nu am aceeasi siguranta cum o aveam pentru ouale de la ai mei din curte, prefer sa le consum totusi pasteurizate.

Trei reguli de bază pentru prepararea bezelei elvețiene

Bineinteles, este bine sa precizez ca, pentru o bezeaua elvetiana reusita, trebuie sa tinem cont de cateva reguli intre care cele mai importante mi se par:

  • cantitatea de zahar trebuie sa fie dubla față de cea a albușurilor.
  • Avem grijă ca bolul cu albușuri aflat deasupra băii de aburi să nu atingă cu baza apa clocotita deoarece asta va cauza inchegarea albusurilor.
  • Pentru mixare se recomandă robot cu stand care poate functiona zeci de minute singur fara interventia noastra. Incepem prin a mixa la viteza mica, crescând-o treptat.

Niște detalii importante despre acest desert

Acest desert are două componente principale: capsunile – dar nu obligatoriu doar capsuni – si bezeaua elvetiana.

De ce e bine să consumăm căpșuni?

Consumul de căpșuni aduce numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Iată principalele beneficii:

  • Căpșunile conțin antioxidanți puternici precum vitamina C, antocianinele și acidul elagic, care ajută la combaterea stresului oxidativ și reduc riscul de boli cronice (ex: cancer, boli cardiovasculare).
  • Conținutul de potasiu, fibre și flavonoide contribuie la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului rău (LDL) și la îmbunătățirea funcției vasculare.
  • O porție de 100 g de căpșuni acoperă peste 100% din necesarul zilnic de vitamina C, esențială pentru apărarea imunitară.
  • Au un indice glicemic scăzut și conțin fibre, care încetinesc absorbția zahărului din sânge. Pot fi consumate cu moderație chiar și de către diabetici.
  • Conținutul de fibre contribuie la menținerea unui tranzit intestinal regulat și previne constipația.
  • Compusii din căpșuni pot reduce inflamațiile din corp, fiind utili în afecțiuni cronice precum artrita sau bolile inflamatorii intestinale.
  • Datorită vitaminei C și antioxidanților, căpșunile ajută la formarea colagenului și protejează pielea împotriva îmbătrânirii premature.
  • Sunt sărace în calorii (aprox. 32 kcal/100 g), dar bogate în fibre și apă, oferind senzație de sațietate.
  • Căpșunile sunt compuse în proporție de peste 90% din apă, fiind excelente pentru hidratare, mai ales vara.

Câteva cuvinte despre avantajul alegerii bezelei elvețiene

Bezeaua elvețiană (sau meringue elvețiană) este apreciată în special pentru stabilitatea și textura sa mătăsoasă. Iată de ce este considerată foarte bună:

  • Stabilitate superioară. Bezeaua elvețiană este preparată prin încălzirea albușurilor și a zahărului pe baie de aburi până când acesta se dizolvă, apoi se bate până se răcește. Acest proces face ca: bezeaua să fie mai stabilă decât cea franțuzească și să își mențină forma mai bine- asta o face ideală pentru decoruri de torturi sau cupcakes.
  • Textură fină și lucioasă. Zahărul este complet dizolvat în timpul încălzirii, rezultând o textură netedă, fără granule. Are un aspect lucios, perfect pentru un decor elegant.
  • Mai sigură din punct de vedere sanitar. Prin încălzire la ~ 60–70°C, ouăle sunt parțial pasteurizate, reducând riscul contaminării cu salmonella (față de bezeaua franțuzească, unde ouăle sunt crude).
  • Bază versatilă. Această spumă se folosește ca bază pentru crema de unt elvețiană (Swiss meringue buttercream), care e mai puțin dulce decât alte creme și are o textură foarte fină. Bezeaua poate fi arsă la flacără (torchuită) pentru un aspect caramelizat – ideală pentru tarte, pavlova sau bezele gratinate.
  • Rezistență mai mare la umiditate. Comparativ cu alte tipuri de bezea, cea elvețiană rezistă mai bine în condiții de umiditate, ceea ce o face potrivită pentru transport sau decoruri care trebuie să reziste mai mult.

Spuma de căpșuni – rețeta scrisă

Multe din retetele de pe blog au si videouri in care putem gati impreuna. Mai jos puteti vedea o selectie din aceste videouri ale mele pe care le puteti gasi pe Youtube.

Cum tipărești rețeta de mai jos

Daca aveti imprimanta, reteta poate fi tiparita foarte usor, apasand butonul tipareste reteta aflat in caseta retetei de mai jos dar si la unul din butoanele pe care le gasesti la inceputul articolului. Dupa ce apesi butonul de tipareste reteta, se va deschide o fereastra noua in care veti avea reteta frumos asezata in pagina, fara imagini sau alte elemente inutile, o puteti adapta in privinta marimii textului, poti adauga si o imagine a retetei daca doresti si o imprima pentru a o avea la indemana oricand la nevoie.

reteta printabila

Spumă de căpșuni

Spuma de capsuni cu albusuri, o reteta fructata rapida din doar cateva ingrediente, se prepara rapid si este savuroasa.
Laura
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 5 minutes
timp de racire 1 hour
timp total 15 minutes
cantitate 4 portii

Ingrediente

  • 400 g capsuni
  • 100 g albusuri
  • 200 g zahar
  • 1 – 2 lingurite zeama de lamaie

instructiuni

Pregatirea ingredientelor

  • Am spălat căpșunii și am scurs bine apa.
  • Am înlăturat codițele și eventuale părți stricate.
  • Am taiat fiecare căpșună în patru. Dacă vă place să găsiți bucăți de căpșuni în spumă, lăsați-le așa, doar tăiate. Eu am transformat fructele într-un piure folosindu-ma de un blender vertical.
  • Pun fructele la rece pana ma ocup de bezeaua elvetiana.
  • Intre timp am stors si putina lamaie, puteti folosi lamaie galbena dar eu una prefer limetta, e mai putin acra si are un gust fresh.

Prepararea bezelei elvetiene

  • Intr-un bol metalic incapator, am turnat zaharul peste albusuri, am amestecat putin cu un tel pară după care l-am așezat peste o oală pusă pe foc în care fierb 2 – 3 degete inaltimea apei.
  • Cu un tel amestec constant si neintrerupt albusurile si voi monitoriza temperatura acestora cu un termometru de bucatarie cu sonda până când albușurile din bol ating temperatura de 62 – maxim 65℃ grade C.
  • Cand au atins albusurile temperatura dorita, le-am luat de pe foc si le-am turnat in bolul mixerului de bucatarie.

mixarea spumei de albusuri

  • Dau drumul la aparat, crescand treptat viteza pana la cea maxima. 10 minute de acum inainte vom supraveghea mixarea pana spuma se va tripla in volum si va deveni lucioasa si foarte ferma.
  • La cinci minute dupa ce am inceput mixarea spumei de albusuri, adaug si sucul de lamaie. Mixam in continuare. Acidul din sucul de lamaie va duce la o accelerare a formarii spumei.
  • Cand spuma mixata este ferma si de trei ori crescuta in volum, adaugam in fir subtire si piureul de capsuni. daca la aceasta faza vi se pare ca spuma si-a pierdut din fermitate, nu va speriati, tot ce trebuie sa faceti este sa mixati in continuare la viteza maxima si veti vedea ca, dupa nitica insistenta, spuma isi va recapata consistenta ferma.
  • Cu ochii pe ceas, am cronometrat fix 2 minute si 50 de secunde, timp necesar pentru spuma sa-si refaca consistenta dupa ce am adaugat piureul de capsuni.

tinerea la rece si pastrarea spumei

  • Spuma noastra este ferma, nu curge de pe paleta, ce ne mai ramane acum de facut este sa portionam spuma in pahare si sa bagam totul la frigider pentru circa 30 de minute.
  • Eu fac spuma atat cat consumam de obicei, rar ramane pentru a doua zi. Daca totusi se intampla, trebuie sa spun ca, daca fructele sunt apoase, exista riscul ca, dupa un timp, spuma sa se lase si la baza sa gasim lichid. Ce fac eu in aceste rare ocazii cand ramane spuma de capsuni neconsumata, este sa o pun in caserole ermetice si sa o inghet in congelator. Inghetata are o consistenta fina se simte mai putin dulce dar e delicioasa. Normal o puteti lasa 30 de minute sa se dezghete si va fi ca abia facuta.

Notite

  • Pasteurizarea albusurilor pe abur. Potrivesc focul in asa fel incat apa sa fiarba constant dar nu in clocote mari care ar putea sa atinga baza castronului cu albusuri.
  • Sucul de lamaie si zaharul sunt principalele responsabile pentru o spuma de albusuri ferma si stabila. Dupa cum precizam in scris cand am vorbit despre ingrediente, cand preparam o spuma, este bine sa cantarim albusurile asta pentru ca, potrivit regulilor de baza, cantitatea de zahar este calculata in functie de cantitatea de albusuri, mai precis zaharul este in cantitate dubla fata de cea de albusuri. Adica la 100 g de albus avem nevoie de 200 g de zahar iar la 150 g de albus 300 g de zahar.
  • Si, mai mult ca sigur, apare inevitabila intrebare Pot pune mai putin zahar? In teorie da. Spuma se va forma si fara toata cantitatea de zahar recomandata, doar ca va fi o spuma mai putin stabila.

Delicioasa aceasta spuma de capsuni, sper sa incercati si voi reteta si musai sa revii sa-mi povestesti cum a fost.

Poate de tenteaza

2 Comments

5 from 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *