Oua jumari, papara, paparada un mic dejun rapid VIDEO

OUA JUMĂRI EXPLICATE SIMPLU IN TREI PAȘI

Oua jumari, papara, paparada, o rețetă simpla, perfecta pentru micul dejun, micul secret al acestei mâncări este sa n-o gătești prea mult. Gătit fix atât cat este nevoie, ouăle jumari, papara are un gust ușor, delicat, aerat, delicios.

oua jumari in farfurie

Când eram mica, nu eram deloc fanul acestei rețete. Acum știu si de ce, ouăle erau nițeluș cam prea gătite, deveneau cam gumate. Eu însămi le-am gătit așa pana l-am văzut pe Gordon Ramsay pe Youtube, procedând cu totul altfel decât făceam eu. I-am urmat indicațiile si a rezultat o papara delicioasa, cu textura delicata si aerata, o bunătate. De atunci numai așa o fac si iese perfect de fiecare data.

Sa va mai spun ca a trebuit sa ma documentez nitel in legatura cu termenii corecti?

Am găsit confuzie de termeni chiar si in dex – ala online ca la ala fizic si, clar, mai serios mi-a fost lene sa mă duc sa verific.

Acasă la mama nu era o diferență evidenta intre papara si omleta si asta nu e o crima pana la urma, la ce vremuri traversam pe atunci. Mama zicea ca face omleta dar, in fapt, după cunoștințele mele de acum gătea oua jumări, omleta fiind gătită întreagă si nu amestecata continuu pe foc cum făcea ea.

Exista chiar o poveste comica in legătură cu asta, ai mei erau deja căsătoriți de 20 de ani, mama ii gătea constant tatălui meu oua (deh, avem găini si locuiam la curte) cam la fel – sub forma de jumări. Se trezește tata dintr-o data sa reproșeze ca nu i le face bine. ”Le tot rupi, las-o întreagă”, a adăugat cu un aer tragic. Fata mamei era comic-uluita, cum adică, abia acum ii spune? Intr-un final, s-a făcut pe voia stăpânului casei si tot familionul s-a mutat  cu știință si mai ales cu neștiință de la oua jumări la omleta.

oua jumari, papara, paparada

Ouă jumări – câteva observații

Tigaie sau oală îngustă cu pereți mai înalți

Majoritatea oamenilor prepara ouăle jumări in tigaie. Gordon Ramsay explica – si ii dau dreptate – ca in tigaie suprafața e mai mare si ouăle se pot găti in exces mai ușor. Intr-o crăticioară îngustă si înaltă, de preferat non-aderenta, este foarte ușor de controlat totul. Totuși chiar si in tigaie e controlabil pentru ca, in fond, trebuie sa avem grija la temperatura iar aceasta poate fi ușor stăpânită prin alternanta pe foc – luat de pe foc. Dar in crăticioară mi se pare si mai ușor.  Nici măcar nu este nevoie ca aceasta sa fie una non-aderenta, va ieși bine atâta vreme cat stăpânești metoda si înțelegi principiile.

Apoi mai folosesc o spatula de silicon. E mai bine sa folosiți așa ceva decât – sa zicem- o lingura de lemn pentru ca spatula de silicon ”răzuiește” mai bine marginile, e cumva mai potrivita pentru aceasta operațiune.

Când adăugăm sarea?

Eu pun sarea chiar de la început in oua. Explicația de ce e chiar simpla. Sarea reduce tendința proteinelor din ou de a crea legături intre ele. Prin urmare, o rețea proteica slaba împiedică oul sa se coaguleze in exces, obținând, in final, o textura plăcută, mătăsoasă si deloc uscata.

Cu lactate sau fără lactate?

Daca va uitați la ingrediente, veți vedea listata smântâna sau crema de brânză (ce preferați) intre ingredientele opționale. Deși nu sunt obligatorii, eu una va recomand călduros sa le folosiți. Lactatele ne asigura ca papara va avea o textura plăcută si moale, apa din lactate adaugă umiditate si produce abur care va ajuta la obținerea unei paparade pufoase si lejere.

oua jumari

Principiile pentru o papara perfecta

 • mișcarea constanta

Secretul jumărilor de oua pufoase sta in prăjirea lor moderata si in mișcarea lor constanta, astfel încât ouăle nu vor prinde nici o culoare si se vor găti constant.

 • controlarea temperaturii

Când jumările încep sa se închege, devine prioritar sa controlam temperatura pentru a reuși sa menținem textura aerata si lejera si sa nu ajungă sa fie prea gătite, moment in care își schimba si gustul si aspectul si nu le schimba in bine. Cel mai ușor mod de a controla temperatura este de a tine pe foc oala 90 de secunde si a o ridica de pe foc 30 de secunde, amestecând continuu si energic. Pare obositor dar nu durează mai mult de 4 minute la finalul cărora avem un mic dejun delicios. Hai, curaj, nu mai e mult.

 • luarea de pe foc imediat ce sunt gata

Gătiți ouăle doar pana încep sa se formeze porțiuni coagulate pufoase moi si nu mai exista deloc ou lichid in tigaie (porțiunile coagulate trebuie sa arate ușor umede nu uscate). Imediat se scot din  tigaie  pentru ca continua sa se gătească si e foarte ușor de depășit momentul perfect in care puteau fi servite.

paparada

Si cum nu strica niciodată sa ne bucuram de mâncare in siguranță, aflați aici cum se pot consuma ouăle igienic si in siguranță.

Oua jumari, papara, paparada- reteta scrisa si VIDEO

Mai jos aveți rețeta de oua jumări explicata pas cu pas, e in format printabil, o puteți tipări foarte ușor, doar apăsați butonul tipărește rețeta. Si avem si rețeta VIDEO, apropo, v-ați abonat la canalul meu Youtube? Nu? Atunci abonati-va aici si se rezolva intr-o secunda. Daca sunteți deja abonați, minunat – deja gătim împreună rețete noi in fiecare săptămâna.

Oua jumari, papara, paparada un mic dejun rapid VIDEO

Timp de preparare 2 mins Timp de coacere, fierbere, prăjire 4 mins Total timp 6 mins Dificultate: Beginner Porții: 2 Calorii: 193 Cel mai bun anotimp: tot anul

Descriere

Oua jumari, papara, paparada, o rețetă simpla, perfecta pentru micul dejun,cu un gust ușor, delicat, aerat, delicios.

Ingrediente

Cooking Mode Disabled

Instructiuni

Video
Off On

Pasul 1: pregătirea ingredientelor

 1. Sparge ouăle intr-o oala sau tigaie.
 2. Se sărează si se adaugă unt.

Pasul 2: omogenizarea ingredientelor

 1. Se pune oala pe foc mediu.
 2. Folosind spatula de silicon, am amestecat constant si energicrăzuind des cu latul marginile si baza oalei, pana când ouăle încep sa se coaguleze.

Pasul 3: definitivarea ouălor jumări

 1. Se adaugă crema de brânză.
 2. Din acest moment, principala preocupare este controlarea temperaturii de gătire.
 3. Vom face acest lucru alternând gătirea pe foc pentru 90 de secunde, urmata de luarea de pe foc, pentru 30 de secunde.
 4. In tot acest timp, vom amesteca continuu, curățând permanent marginile si fundul oalei.
 5. După aproximativ 4 minute, e gata.
 6. Adăugăm piper daca dorim. 
 7. Servim fierbinte, imediat luata de pe foc - daca o lăsăm in vasul in care am gătit-o, ea va continua sa se gătească chiar si după ce nu mai e pe flacără.

Informații nutriționale

Servings 2


Amount Per Serving
Calories 193kcal
% Daily Value *
Total Fat 14.69g23%
Sodium 1.92mg1%
Protein 15g30%

* Valorile zilnice în procente se bazează pe un regim alimentar de 2.000 de calorii. Valoarea ta zilnică poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de caloriile de care ai nevoie.

Note

Ouăle sunt gata când

 • nu mai exista deloc ou lichid in tigaie
 • aspectul jumărilor e ușor umed. Daca arata uscat e deja prea gătit.
Cuvinte cheie: oua jumari, papara, paparada
Rate this recipe

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add a question

Your email address will not be published. Required fields are marked *