Mușchi țigănesc făcut în casa, natural, fară chimicale VIDEO

MUȘCHIUL ȚIGĂNESC ESTE SPECIALITATEA CARE, CU CEVA ADAPTĂRI, POATE FI FĂCUTĂ ȘI ACASĂ.

Mușchi țigănesc făcut în casa, rețetă explicata pas cu pas, o specialitate preparata simplu, cu ingrediente naturale, fară conservanți chimici. Rezultat delicios, chiar peste așteptările noastre.

muschi tiganesc in sectiune feliat

Mușchiul afumat țigănesc este o specialitate ce are că materie primă doua bucăți de carne: ceafa de porc și cotletul. Când le-am cumpărat de la măcelărie, am cerut să aibă cam aceeași dimensiune și greutate ca să le pot potrivi mai ușor și să aibă un aspect cât de cât atrăgător.

Și eu una cred că a ieșit chiar frumos, cred că și vouă vă place, nu? Are și o culoare frumoasa, rozalie, obținută doar prin ținere în saramură.

Pe unele porțiuni într-adevăr, culoarea a fost mai decolorată, poate chiar cu o foarte ușoară nuanță spre un gri pal. Lucrul asta e normal, cam așa arată un mezel care nu conține nici o chimicală care să potențeze culoarea roșie. Respectiva chimicală se numește azotit de sodiu și e folosit în mezelurile din comerț, nu este un ingredient sănătos, motiv pentru care nu are voie să depășească anumite doze. Chiar și fară acea chimicală, după cum vedeți, culoarea e frumoasa și apetisanta.

Îmi aduce aminte de rozul frumos de la rețeta de Kaizer – grozavă rețetă și aceea, v-o recomand, e delicioasă și se face ușor, răbdare doar vă trebuie până așteptam să fie gata. Și dacă tot suntem la capitolul recomandări, neapărat să încercați și slănina fiartă cu boia și usturoi, foarte fragedă și savuroasă.

Ce ingrediente am folosit

Pe lângă cele două bucăți de carne, ceafa și cotletul, am folosit ingrediente ce ajută la conservare și gust. Vorbim aici în primul rând de sare, zahăr dar și de condimente ca piperul, boia și cimbrul.

Sarea are rol multiplu: extrage umiditatea în exces din țesuturi dar are și proprietăți de conservare și de gust. Sigur se vor găsi cititori care să protesteze că am o saramură prea concentrată. Trebuie să vă spun că am consultat destule rețete, inclusiv ale unor mezeluri de pe piață, mai toate au folosit o saramură cu o concentrație intre 14 și 16%. Mezelurile sunt în general sărate, daca vrem o alimentație săracă în sare, mai bine evităm mezelurile.

Bineinteles, puteti ajusta chiar voi cantitatea de sare, tineti doar cont ca sub 80 g la litru, va trebui sa schimbati apa tot la doua zile.

muschi tiganesc

Pe lângă sare, am folosit și zahăr- acesta are proprietatea de a îmbunătăți gustul cărnii, atenuând gustul de sărat dar produce și o ușoară frăgezire.

Alte retete cu carne de porc

Pasta de jumari

Slanina fiarta cu boia si usturoi

Kaizer de casa

Lasagna bolognese

Friptura Pomana Porcului

Ciolan la cuptor in bere

Carne in untura la borcan

Carne la borcan in suc propriu

Mușchi țigănesc rețeta SCRISA și printabila

Mai jos este scrisă rețeta de mușchi țigănesc și, pe lângă varianta scrisă, aici este și varianta video, pe care o gasiți si pe Youtube, explicată pas cu pas. Hai să o spunem drept, orice rețeta e mai ușor de urmărit când e și un filmuleț care explică rețeta pas cu pas de urmărit. Pe Youtube va puteti abona foarte usor, apasand butonul de mai sus.

Dacă va abonați, nu uitați să apăsați și pe clopoțel pentru notificări – astfel Youtube va va trimite de știre ori de câte ori public ceva nou.

Ei, ce spuneți, va incumetati să încercați rețeta de mușchi țigănesc? Va aștept cu impresii și savurare plăcută! 

Mușchi țigănesc făcut în casa, natural, fară chimicale VIDEO

Timp de preparare 30 mins Timp de coacere, fierbere, prăjire 40 mins Timp de odihnire 2 hrs Total timp 3 hrs 10 mins Dificultate: Intermediate Porții: 4 Calorii: 333 kcal Cel mai bun anotimp: Winter

Descriere

Mușchi țigănesc, rețeta detaliată de mezel făcut în casă, foarte fraged, fin și gustos, afumat și gătit la abur. Cum se prepara un muschi tiganesc facut in casa, pas cu pas?

Ingrediente

Cooking Mode Disabled

pentru macerare

pentru saramură

pentru pasta de condimente

Instructiuni

Video
Off On

Sărarea cărnii

 1. Într-un blidisel, amestecăm 80 g sare mare cu 30 g zahăr.
 2. Cu acest amestec, frecăm bine cele două bucăți de carne pe toate părțile.
 3. Am pus cele două bucăți într-un vas acoperit și le-am lăsat așa circa 12 ore. IMPORTANT! Temperatura mediului în care ținem aceste bucăți de carne în sare trebuie să nu depășească 5 °C.

Ținerea în saramură

 1. A doua zi, facem o saramură de 1 litru apă la care punem 100 g sare pe care o topim în apă.
 2. Am spălat în apă curată cele două bucăți de carne ce au fost ținute în sare 12 ore, am spălat și vasul în care au fost ținute.
 3. Am pus din nou cele două bucăți de carne în vas și am turnat peste ele saramură. IMPORTANT! Carnea trebuie să stea sub nivelul apei, de aceea am pus peste ea o greutate, în cazul meu o farfurie peste care am pus o bucată de marmură care are greutatea necesară să apese eficient.
 4. Carnea se ține în saramură între 24 și 72 de ore, eu am ținut-o 46 de ore după care am scos-o și am clatit-o cu apă curată.
 5. În mod normal, în acest moment, se pune la zvântat carnea pentru a se mai evaporă din apă, eu doar le-am uscat cu prosoape absorbante.

Asamblare mușchi țigănesc

 1. Fiecare din cele două bucăți de carne, atât cotletul cât și ceafă, le tăiem pe mijloc pe lungime după care asociem jumătate de cotlet cu jumătate de ceafă, le alegem să fie cât mai asemănătoare la dimensiune.
 2. Dacă mai este nevoie, mai fasonăm pentru a le putea da o formă mai frumoasă.
 3. Eu am tăiat pe jumătate bucățile pentru că vreau să le fierb la abur și nu aveam un vas de o mărime care să permită să fac lucrul asta la dimensiunea lor inițială. Le-am tăiat și le-am adaptat pentru vasul pe care urmează să îl folosesc.
 4. Am legat cele patru bucăți cu sfoară, o dată pe lungime și apoi pe lățime.
 5. Pe lungime am făcut în capăt un nod cu ajutorul căreia să putem atârna mușchiul ulterior la afumare.
 6. Pe lățime, am legat bucățile transversal, în spirală, cu distanță de 1 - 3 cm între spire și cât se poate de strâns legat, căci atunci cele două bucăți se vor suda bine și nu se vor desprinde ulterior când feliem bucată.

Afumare mușchi țigănesc

 1. La acest punct, am dat bucățile de mușchi soacrei care are o afumătoare. L-am frecat și cu niște condimente înainte dar acest lucru nu e musai, oricum îl vom freca cu condimente și după ce îl gătim la aburi. S-a întors cu el gata afumat după două zile.

Fierberea la abur

 1. Pentru fierberea la abur, am improvizat punând în oala minune cu înălțimea de 17 cm o sită de 9 cm, am turnat apă de 5 cm înălțime, am pus deasupra sitei a două sită de la oală minune care merge numai bine căci are un mic spațiu de la pereții oalei și pot verifică pe-acolo dacă nivelul apei nu a scăzut prea mult în timpul fierberii.
 2. În sita de deasupra, am pus una din bucățile de mușchi afumat, am pus pe foc, am așteptat să dea oală în fiert după care am dat focul la minim, am pus capacul și am lăsat să fiarbă circa 2 ore - 2 ore jumătate, verificând din când în când dacă mai este suficientă apă în oală.
 3. Când e gata, o luăm de pe foc și o punem să se răcească.
 4. Între timp, preparam o pastă în care am pus o lingură vârf de boia dulce, o lingură piper măcinat și o lingură cimbru uscat.
 5. Adaug atâta apă cât să se formeze un amestec fluid de consistentă unei smântâni lichide.
 6. Turnam pastă de mai sus din belșug peste bucată de mușchi fiartă și răcită acoperind-o foarte bine pe toate părțile cu condimente.
 7. Ultimul pas este să punem mușchiul agățat într-un spațiu rece uscat și bine aerisit, timp de circa o zi până pastă de condimente s-a uscat.
Informații nutriționale

Servings 4


Amount Per Serving
Calories 333kcal
% Daily Value *
Total Fat 26.4g41%
Protein 21.6g44%

* Valorile zilnice în procente se bazează pe un regim alimentar de 2.000 de calorii. Valoarea ta zilnică poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de caloriile de care ai nevoie.

Cuvinte cheie: muschi tiganesc
Rate this recipe

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add a question

Your email address will not be published. Required fields are marked *