Gem de capsuni, rețeta simpla, naturala, fără conservanți VIDEO

Gem de căpșuni simplu, natural, fără conservanți
gem de capsuni

Gem de capsuni, rețeta simpla, naturala, fără conservanți. Se face destul de ușor si rapid si este preferata întregii familii.

gem de capsuni

Cred ca am avut anul asta cel puțin 5 tentative de a face gem de căpșuni. Cum adică tentative? o sa întrebați. Simplu. Voiam sa fac gem, m-am dus, m-am aprovizionat cu ingredientele, am venit acasă si familionul mi-a atacat materia prima, căpșunii. Nu doar o data, ci de vreo patru ori s-a întâmplat. Vedeau căpșunii si nu se puteau abține. Începeam deja sa mă resemnez cu gândul ca nu se va întâmpla nici un gem, când a apărut soțul cu o cantitate mare de căpșuni. Ii luase de la tara. Nu a făcut-o cu gândul la gemul meu ci, din nou, ca sa mâncăm toți pe saturate.

Sa va spun ca am profitat de primul moment liber ca sa confisc o parte din căpșuni pentru gem? Da, asta am făcut. L-am pus pe iubitul soț in fata faptului împlinit si cu doar jumătate din cantitate pentru devorat. Nu a fost foarte fericit dar…

Am facut gem de capsuni…

Peste doua zile aveam deja gem de căpșuni. Unul rubiniu, arătos… știam ca trebuie sa-l pozez si sa vi-l aduc pe blog. Dar, mama, aveam trac. Ați încercat vreodată sa fotografiați gem? Va spun eu, nu e cel mai prietenos subiect de pozat. Tinde sa iasă închis la culoare, sa nu surprindă culoarea reala. Știu pentru ca am pățit-o cu gemul de kiwi, era așa frumos si colorat si pozele ii fac așa un deserviciu. E drept nici eu nu eram foarte priceputa in ale fotografiei. Intre timp, am mai învățat cate ceva… Am tot amânat momentul fotografiei finale, puțin terorizata de gândul ca nu va ieși cum îmi doresc.

Pana m-am trezit, intr-o zi, ca familia, in același spirit gurmand, îmi devorase deja doua din cele trei borcane de gem abia făcut. Nu trecuse nici o săptămână de când îl făcusem. Era cazul sa fac poza finala. Altfel era aproape de situația in care sa nu mai am ce poza. Mai ales ca sezonul căpșunilor e cam trecut si risc sa fiu caraghioasa, punând gem de căpșuni mult după ce le-a trecut vremea.

Cate ceva despre reteta…

Rețeta de fata a mers pe principiul 1:1 adică la 1 kg fructe am pus 1 kg zahar. De fapt, nu am pus chiar un kg, am pus undeva pe la 700 g, asta după ce m-am consultat cu soacra mea. Care diabetica fiind, încearcă sa scoată zaharul din alimentație. Ea mi-a spus ca pot pune mai puțin zahar dar nu cu mult cu circa 300 grame mai puțin dar daca e prea puțin zaharul, gemul nu va tine, va face floare după o vreme. Si nici nu va fi suficient de dulce cat sa iți facă plăcere sa îl mănânci.

Am mai adăugat zeama de lămâie care ajuta la îngroșarea gemului, având pectina dar contribuie si la păstrarea unei culori frumoase a fructelor.

Reteta VIDEO

Gem de capsuni – rețeta scrisa

Urmăriți video cum se prepara acest minunat si rubiniu gem de căpșuni. Nu uitati sa va abonati la canalul youtube

gem de capsuni
Gem de căpșuni simplu, natural, fără conservanți
4.86 from 7 votes
pregatire 20 minutes
timp de preparare 30 minutes
la macerat 12 hours
timp total 50 minutes
fel Conserva de iarna
bucatarie romaneasca
portii 3 borcane
calorii 300 kcal

Ingrediente
  

 • 1,5 kg capsuni
 • 900 g zahar
 • 1 bucata lămâie
Vrei sa tinem legatura?Click pe Youtube si te abonezi imediat

Instructiuni
 

 • Căpșunii i-am pus in cuva chiuvetei curata, am dat drumul la apa si am spălat conștiincios fruct cu fruct după care am clătit in a doua cuva de la chiuveta. Obișnuiesc sa spăl conștiincios căpșunii înainte de consum deoarece sunt stropiți cu chimicale când cresc.
 • După ce i-am clătit, i-am scurs de apa si i-am pus intr-o strecurătoare.
 • Am curățat coditele, am înlăturat eventuale stricăciuni de pe unele bucăți de fructe i-am feliat in 2 – 4 bucăți.
 • La final, am cântărit câți căpșuni au rămas efectiv pentru gem. Cantitatea de la ingrediente e cea finala după ce am curățat unele stricăciuni si coditele de pe căpșuni.
 • In funcție de cantitatea de căpșuni stabilim de cat zahar avem nevoie. Clasic raportul e de 1 la 1. Adică la un kg de fructe se pune 1 kg de zahar. Se poate micșora cantitatea de zahar cu 200 – 400 g zahar dar nu mai mult, riscam sa nu se poată păstra. Eu personal am pus aproape un kilogram la 1 kg jumătate de fructe.
 • Am pus căpșunii curățați intr-o oala larga, de inox. Am turnat peste circa 500 g zahar, presărând peste căpșuni, in așa fel încât aceștia sa fie acoperiți in întregime de zahar.
 • Am lăsat peste noapte sa-si lase fructele suc si chiar au lăsat zeama in cantitate măricică. Nu e un pas obligatoriu asta.
 • Tot in seara in care am pus fructele la macerat cu zaharul, am pus si borcanele cu capacele aferente la spălat in mașina de vase. Nu știam exact câtă cantitatea va ieși, așa ca am pus la spălat vreo șase borcane.
 • A doua zi, am adăugat restul de zahar, sucul stors de la o lămâie si l-am pus pe foc mediu, asta pana in momentul in care a început a fierbe.
  fierbem capsunii cu zahar
 • Moment in care am dat puțin mai tare si am potrivit in funcție de cum se comporta gemul pus la fiert pe foc. Ideea e ca trebuie sa bolborosească constant, fără a împroșca si controlând umflarea datorata focului prea iute.
 • Am avut grija sa înlătur spuma ce se formează la suprafață gemului când acesta fierbe.
  spumam-siropul-de-la-capsuni
 • Am scos borcanele din mașina de spălat si le-am mai dat o tura de spălare doar cu apa curata, timp in care am mai verificat o data starea lor, in special sa nu fie ciobite. La fel am verificat si capacele, sa fie curate, fără urma de rugina.
 • Am pus borcanele pe grilajul cuptorului, cu capacele alături, am închis ușa si am aprins cuptorul la o temperatura mica, 150 °C. Borcanele se vor usca încet la căldura cuptorului. Când sunt uscate, stingem focul si lăsăm sa se răcească încet, cat timp noi ne ocupam de gemul in facere de pe aragaz. Eventual, ca sa accelerăm răcirea, întredeschidem gura cuptorului, sa iasă mai ușor căldura.
 • Intre timp, pe aragaz, gemul bolborosește mulțumit. Am amestecat des cu grija sa nu se prindă, am avut mereu grija la foc sa fie temperatura la care sa fie o fierbere continua nici prea încet nici prea iute.
  fierb capsunii pentru dulceata
 • La mine fierberea a durat o jumătate de ora. Timpul de fierbere poate varia in funcție de lichidul lăsat de fructe.
 • Știu când e gata după aspectul translucid al fructelor si după cum arata siropul legat al gemului. Se poate verifica, luând cu o lingura puțin suc din oala si picurându-l pe o farfurioara, după care băgăm la frigider pentru o răcire rapida. Daca după câteva minute, picăturile de lichid nu mai arata lichide si au căpătat o anumita textura îngroșată, gemul e gata.
 • L-am turnat in borcane, trei borcane am umplut.
  gem de capsuni
 • Am sigilat cu capace curate, sterilizate la cuptor si le-am întors cu capacele in jos.
 • Gemul fierbinte va steriliza astfel si suprafața de deasupra, fără sa fie nevoie de alte masuri suplimentare.

Notes

Gemul de fata nu a avut viată prea lunga. Familionul l-a devorat, declarându-l delicios. 

Nutrition

Serving: 100gCalories: 300kcal
Ai incercat reteta?Povesteste in comentarii cum ti-a iesit.!

Gem de capsuni, rețeta simpla, naturala, fără conservanți VIDEO

4.86 from 7 votes (7 ratings without comment)
Rate this recipe

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4.86 from 7 votes (7 ratings without comment)
Add a question

Your email address will not be published. Required fields are marked *