Prajitura Floare de colt, rețeta simpla dar delicioasa, o prăjitura cu texturi diferite si mai multe straturi, un blat cu cacao acoperit cu bezea cu nuca de cocos, o crema de vanilie mousseline cu fructe exotice si un strat de frișcă deasupra.
Anul acesta, porÈ›ia de dulce de Crăciun a fost asigurata de aceasta savuroasa prăjitură. Ok, au mai fost vreo doua….trei pe lângă ea dar ea a fost vedeta.
Pot sa ca spun ca este o rețetă chiar simpla, in ciuda faptului ca pare sofisticata. Cred ca aerul de eleganta îl da cele câteva straturi din care e alcătuită bunaciunea, de la blatul pufos de cacao, bezeaua cu nuca de cocos de deasupra la crema de vanilie cu fructe si un strat subțire de frișcă. Ce n-am pus eu este un ultim strat peste frișcă, un strat de ciocolata rasa.
Motivul pentru care nu am pus acest strat este foarte simplu: am rămas fără ciocolata. Al meu familion m-a sabotat hăcuind ciocolata alba pusa de mine cu grija in frigider.
Ciocolata ar fi dat o nota in plus de dulce si poate încă putina savoare dar, parol, e excelenta si fără. Fructele din crema dau o nota de prospețime minunata, mi se pare ca mixul de fructe exotice s-a nimerit mai bine decât doar ananasul recomandat in rețeta inițială. Dar asta este mai mult o chestiune de gust, presupun.
Câteva notițe personale
Pozând aceasta ravisanta prăjitură Floare de colt, a fost prima data când am folosit lumina artificiala. Mai exact, prima data când am încercat cu lumina artificiala. Rezultatul e unul mai bun decât mă așteptam. Anii trecuți aveam marea convingere ca mâncarea arata bine doar pozata in lumina naturala. Intre timp, mi-am mai schimbat opinia. Doar ca eu, deocamdată, nu sunt in stare sa stăpânesc aceasta arta. Mă strădui, după cum vedeți si, sper eu, ca nu degeaba. Adică, pe viitor, sper sa depășesc etapa fotografiei subexpuse cu nuanțe ciudate si uneori hilare.
Dar asteptati-va o vreme la unele poze mai….ciudate.
Alte prăjituri de ocazie
Reteta VIDEO
Prajitura Floare de colt – reteta scrisa
Reteta scrisa o gasiti mai jos, reteta video o puteti urmari dand click pe acest link.
Apropo, v-ați abonat la canalul Youtube Căsuța Laurei, da? Daca nu, se rezolva rapid, dati click pe butonul de mai sus si sunteți abonați in doua secunde. După care va aștept săptămânal sa gătim împreună.
Ingrediente
Blat
- 6 bucăți ou
- 90 g faina
- 60 g pudra de cacao
- 150 g zahar
- 1 plic praf de copt opțional
- sare doar un pic
Bezea cocos
- 4 bucăți albus de ou
- 150 g zahar
- 120 g cocos răzuit fin
- sare un strop
Crema
- 4 bucăți gălbenuș de ou
- 100 g zahar
- 2 – 3 lg amidon alimentar
- 400 ml lapteÂ
- 1 esență vanilie
- 200 g unt  (80% grăsime)
- 1 conserva compot ananas se recomanda in rețetă, eu am folosit un mix de fructe exotice, conserva era de la Sunfoods
Strat superior
- 200 ml smântână de frișcă lichida, 30% grăsime
- 100 g ciocolata alba pentru decor
Mod de preparare
Blat de cacao
- Am aprins cuptorul sa îl încălzesc la 180°C.
- Am început prin a separa gălbenușurile de albușuri in doua boluri separate.
- AlbuÈ™urile se mixează cu putina sare pana capătă o textura de spuma È›eapănă.Â
- Când albușurile s-au format spuma dar nu este încă țeapănă, adăugăm si zaharul.
- Am adăugat apoi treptat in albuÈ™urile bătute gălbenuÈ™urile, folosind o lingura de lemn ca sa le incorporam.Â
- Rotiți lingura cu grija ca sa pierdem aerul din spuma, cu mișcări circulare, mari, de jos in sus.
- Am cernut faina (cu praful de copt daca folosiți) si pudra de cacao printr-o sita si am adăugat-o la compoziția de blat.
- Am amestecat compoziția ușor, cu grija, cu lingura de lemn, in cerc, de jos in sus, pana este omogenizata.
- Am pregătit o tava de copt, am tapetat-o cu hârtie de copt. Ca sa adere bine hârtia, am umezit ușor tava înainte. Dimensiunea tăvii (28*38cm)La prăjitura din video am folosit o tava mai mica, 31/21 cm.
- Turnam compoziÈ›ia in tava deja pregătită si tapetata cu foaie de copt. ÃŽntindem compoziÈ›ia in tava si omogenizam suprafaÈ›a cu o lingura.Â
- Coacem la 180° C, circa 15 minute. In timpul asta preparam bezeaua a cărei reÈ›etă o aveÈ›i ceva mai jos….
- După 15 minute, scoatem blatul de la cuptor si întindem bezeaua peste el.Â
- Nivelam cat de bine putem.
- Băgăm din nou la cuptor si mai coacem încă 10-15 minute.
Bezea de cocos
- Separam alte 4 oua, albușurile intr-un bol, gălbenușurile in altul. Albușurile le folosim pentru bezeaua de cocos iar gălbenușurile pentru crema.
- Am mixat albuÈ™urile cu putina sare pana se fac spuma È›eapănă.Â
- Am adăugat treptat zaharul mixând pana acesta se topeÈ™te si obÈ›inem o bezea ferma.Â
- Am adăugat si nuca de cocos in ploaie in vreme ce amestec cu ajutorul unei linguri de lemn, cu grija sa nu se lase, cu miÈ™cări uÈ™oare, circulare, de jos in sus.Â
- După cum v-am spus deja mai sus, aceasta bezea o întindem peste blatul copt si mai coacem totul încă 10-15 minute.
Crema de vanilie
- Desfac conserva de compot si scurg fructele de sirop cu o sita. Apoi le întind pe un strat -doua de hârtie absorbanta, din aceea de la prosoapele de bucătărie ca sa absoarbă excesul de umiditate din ele.
- Punem laptele intr-o oala încăpătoare si îl punem pe foc sa se încălzească. Nu îl pierdeÈ›i din ochi. In timpul asta….
- Gălbenușurile despre care am vorbit deja mai sus la bezea le amestecam cu zaharul si le mixam bine sa se omogenizeze.
- Adăugăm amidonul, amestecam cu sârg pana se dizolva in compoziție.
- Adăugăm esenÈ›a de vanilie.Â
- Laptele este cald deja. Îl tragem deoparte de pe foc si cu cu polonic, turnam lapte peste compoziția de gălbenușuri, amestecând in acestea continuu. Scopul este aducerea compoziției de gălbenușuri la o temperatura apropiata de cea a laptelui.
- Am turnat compoziția de gălbenușuri amestecata cu lapte in oala in care am încălzit deja laptele.
- Punem cratița pe foc mic si ne înarmăm cu răbdare, amestecând continuu cu un tel in compoziția de lapte cu gălbenușuri pana se îngroașă.
- Lăsăm sa se răcească, amestecând des.
- Untul îl avem la îndemână, sa aibă temperatura camerei.
- Când cele doua au stat destul cat sa fie cam la aceeași temperatura (a camerei adică), am amestecat puțin untul după care am început a adăuga treptat cate o lingura din crema de vanilie, amestecând pana înglobam toata crema de gălbenușuri cu untul.
- Crema astfel obținută am întins-o peste blatul copt cu bezea, nivelând-o cu grija.
- Am adăugat cu mana si fructele, împingându-le ușor cu degetul in crema. Se pot adaugă fructele si atunci când amestecam untul cu crema de gălbenușuri dar eu am găsit mai ușor sa pun ulterior fructele. In plus, sunt mai ușor de distribuit uniform pe toata suprafața.
Stratul de frișcă
- Smântâna pentru frișcă foarte rece de la frigider o mixam spuma si o întindem peste crema, nivelând-o cu grija.
- Deasupra se presară ciocolata alba, răzuită pe răzătoarea cu ochiuri mici.
- Am dat prăjitura la frigider acoperita cu folie alimentara. FolosiÈ›i o tava mai adâncă sa nu distrugeÈ›i aranjamentul prăjiturii, eu am o tava cu capac, foarte convenabila. Nu băgaÈ›i prăjitura neacoperita, va lua din aromele din gustul alimentelor din frigider.Â
- Ținem la rece minim 2 ore, apoi putem tăia si servi. Pentru o tăietura cat mai curata, se recomanda un cuțit cu lama lunga si bine ascuțită dar si curățarea si umezirea lamei cuțitului înainte de fiecare trecere prin crema.
Nutritie
La final, sa dam Cezarului ce e al Cezarului, rețeta de prăjitură Floare de colt o am de la Mirela.