Legume la tigaie cu usturoi, reteta varatica, plina de gust VIDEO
Legume la tigaie cu usturoi, mancarica de vara, reteta explicata pas cu pas. Nutritiva si spornica.
reteta video
Bucătăria de vară poate fi una extrem de variată și delicioasă. Lucru absolut de inteles dacă avem in considerare multitudinea de legume proaspete, de sezon de care ne bucurăm din abundentă in această perioadă.
Aceste legume sotate la tigaie cu usturoi sunt o opțiune excelentă pentru cei care doresc să se bucure de o masă gustoasă și sănătoasă – mai ales în timpul postului Sfintei Mării. Dar nu numai, aceasta reteta de legume este si o foarte potrivita garnitura fie langa mamaliga, orez simplu ori langa carne la gratar, un snitel sau o friptura.
Prepararea acestor legume la tigaie cu usturoi este simplă și rapidă, chiar dacă se face in doua etape. Pentru o reusita cat mai deplina va trebui sa tineti cont de niste detalii pe care le voi explica cat mai clar imediat
Cateva detalii importante pentru reusita legumelor la tigaie cu usturoi
Această rețetă poate avea un rezultat delicios dar trebuie respectate cateva detalii pentru a iesi totul cum trebuie.
Legumele vedeta se soteaza inainte separat
- Cand zic de legume vedeta, ma refer la baza mancarii – vinete, dovlecei, ardei.
- Bineinteles, pe langa legumele recomandate in reteta, puteti adauga (sau scoate) si altele dupa ce aveti la indemana si dupa preferinte. Eu va propun, de pilda, sa puneti morcovi si ciuperci.
- Fiecare leguma se pregateste in felul specific ei, fel pe care l-am indicat la preparare.
- O mentiune speciala trebuie facuta la vinete. Acestea au o pulpa plina de aer si daca o punem asa la gatit, va absorbit mult ulei si va fi mai indigesta. De aceea, eu va recomand sa taiati pulpa cuburi pe care sa le sarati si sa le lasati minim un sfert de ora sa isi lase apa. Inainte e a le pune la sotat, le uscati de lichidul in exces de pe suprafata, cu un servetel absorbant de hartie.
- O mentiune speciala am si despre ardei. In loc sa-l sotati ca pe vinete sau dovlecei, puteti alege sa-i coaceti si sa inlaturati coaja, cotorul si samburii. Aveti grija ca in acest proces sa nu aruncati si zeama de la ardei. BA pe aceasta sa o adaugati la legume, da o savoare delicioasa. Procedati cum va cade mai bine.
- Aceasta uscare inainte de sotare se recomanda la mai toate legumele, altfel ajung sa fiarba in lichid propriu in loc sa se rumeneasca usor.
- Fiecare leguma o sotam separat pana se inmoaie si se rumeneste usor. Nu o gatiti mai mult si, in nici un caz, nu o gatiti pana se terciuieste. In preparatul final, legumele nu sunt foarte moi, ele au o textura usor crocanta, cu un gust proaspat si placut.
- Poate lua ceva timp ca sa gatesti pe rand toate legumele, asa ca, de te grabesti, iti recomand sa le gatesti in trei tigai diferite in acelasi timp pe aragaz.
Asamblarea finala a preparatului
- Fundalul retetei este dat de ceapa calita, rosii si usturoi.
- Incercati sa respectati timpii indicati in reteta, nu gatiti cu mult peste acesti timpi si supravegheati permanent in aceasta perioada. Daca este nevoie mai picurati cate putina apa ca sa evitati arderea.
- Usturoiul l-am adaugat in doi timpi. In timpul gatirii, usturoiul adaugat isi pierde iutimea si da mancariio savoare dulceaga dar trebuie sa avem grija sa nu-l ardem, caz in care va capata un gust amar. De aceea adaugati usturoiul, caliti pentru maxim 20 – 30 secunde, amestecand ca sa raspanditi aroma, dupa care adaugati lichid pentru evita arderea usturoiului.
- Adaugat la final, dupa ce legumele eu fost luate de pe foc, usturoiul dă un gust intens, iute și aromat preparatului final.
Alte retete si garnituri cu legume
Legume la tigaie cu usturoi, reteta scrisa
Nu uitati sa va abonati si pe Youtube, da-ti click pelinkul de fata si se rezolva imediat. In plus, apasati si clopotelul pentru a activa notificarile de la Youtube care va va anunta ori de cate ori public ceva nou.
Ca de obicei, aici pe blog, gasiti reteta in varianta scrisa, cat mai detaliat, ca sa va descurcati usor.
Reteta VIDEO o puteti urmari aici.
Legume la tigaie cu usturoi
Equipment
- 1 tigaie
Ingrediente
- 2 bucăti ceapă
- 1 bucată vânătă
- 1 bucată dovlecel
- 3 bucăti ardei
- 3 bucăti roșii
- 4 catei usturoi
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- nucsoara dupa gust
- patrunjel verde
instructiuni
Pregatim legumele
- Spalam legumele cu apa curata, rece.
- Am taiat dovlecelul in cuburi. Daca dovlecelul este mai batran, ar trebui eliminate semintele din interior, eu nu le-am eliminat. Nu am taiat nici coaja, voi o puteti face daca asa preferati.
- Am taiat cuburi si pulpa vinetei, am sarat si am lasat la scurs intr-o strecuratoare (de inox) pentru circa un sfert de ora.
- Am eliminat cotoarele si semintele de la ardei si am taiat pulpa fasii.
- Am taiat si rosiile cubulete. In prealabil daca doriti, le puteti blansa daca vreti, pentru a elimina coaja. Eu nu am facut-o.
- Curatam, spalam si taiem marunt ceapa.
Calirea separata a legumelor
- Intr-o tigaie incapatoare, incing doua – trei linguri de ulei si pun la calit ardeii, amestecand mereu, pana cand se rumenesc si se inmoaie usor. Se scot si se un intr-un bol separat.
- Picuram iar niste ulei in tigaie si adaugam dovleceii, gatindu-i la foc potrivit pana se inmoaie si se rumenesc usor. Cand sunt gata, se scot intr-un bol separat.
- Cat timp se caleste dovlecelul in tigaie, avem grija si sa inlaturam cu un servetel absorbant de hartie, umezeala de pe bucatile de vanata, avand grija ca acestea sa ramana cat mai uscate.
- Picuram niste ulei in tigaie si adaugam vinetele, gatindu-le la foc potrivit pana se inmoaie si se rumenesc usor. Cand sunt gata, se scot intr-un bol separat.
Asamblarea ingredientelor in aceeasi tigaie
- Intr-o tigaie foarte incapatoare, picuram 2 – 3 linguri ulei iar cand acesta se infierbanta, adaugam ceapa cu putin sare pe care o calim, la foc potrivit, amestecand mereu, pana se inmoaie si devine translucida. Operatiunea dureaza circa 8 – 10 minute.
- Cand ceapa s-a inmuiat, adaugam rosiile cu zeama lor cu tot. Daca nu au zeama, picuram noi putina apa.
- Calim rosiile pentru circa 3 minute pana zeama de la rosii s-a evaporat.
- Asezonam cu sare, piper si nucsoara. Nucsoara, in mod special, trebuie adaugata treptat pentru a evita sa se simta ori pre puternic, ori prea slab.
- Adaugam si un catel de usturoi maruntit care va da o aroma dulceaga.
- Cand lichidul de la rosii s-a evaporat, adaugam dovleceii, ardeii si vinetele.
- Potrivim focul la mediu si mai lasam circa 5 minute, amestecand des dar cu miscari foarte usoare, pentru a nu zdrobi legumele.
- Legumele adaugate vor mai aduce ceva umiditate in mancare dar, daca vedeti ca e prea uscat totul, tineti la indemana o cana de apa din care sa picurati la nevoie pentru a evita sa se arda.
- Dupa circa 5 minute, luam mancarea de pe foc si adaugam restul de usturoi.
- La final, presaram patrunjel verde tocat fin pentru un plus de arome proaspete.
Dupa cum ati vazut mai sus, reteta nu este grea, in scurt timp vei avea o masă delicioasă pe care o poți savura cu toată familia sau prietenii.Deci, nu mai sta pe gânduri! Ia-ți ingredientele preferate și pregatește aceastã rețetã delicioasã de legume la tigaie cu usturoi pentru a te bucura de o masã gustoasã și sãnatoasã chiar acum!
Va astept cu impresii dupa ce incercati reteta!