Carne de porc la borcan, in suc propriu, reteta simpla si savuroasa VIDEO
Carne de porc in suc propriu la borcan, o rețeta simplă, de inspirație rusească ( faimoasa tushonka din vremea războiului), carnea de porc condimentată se sterilizează în borcane doar în sucul propriu, puteți folosi carne macră sau cu puțînă grăsime după cum preferați – iese la fel de bine în ambele variante. Cum preparăm tushonka, carne in suc propriu la borcan?
reteta video
Ai mei – sot si copii – au o pasiune pentru o conservă de vită de la Scandia, o conservă în suc propriu cu carme macră și multă gelatină. De aici mi-a venit ideea acestei conserve, am zis că musai se poate prepară și în casă, de ce nu?
Așa că m-am pus pe studiat problema și atunci am dat de specialitatea rusească numită tushonka care s-ar traduce ca înăbușit. Această conservă de carne a devenit foarte populară în al doilea război mondial – cei pasionați de istorie știu că, în acea vreme – și nu numai, s-a îndurat și s-a murit de foame – deci să ai o asemenea conservă era mană cerească, nu alta. Totuși, vechimea acestei conserve este mai mare, încă de la 1890, ca modalitate de păstrare a cărnii în expedițiile arctice.
M-a amuzat nițel modul în care traduc vesticii numele acestei specialități. Pe Amazon, era prezentată drept conservă cu tocană de vită. Ei bine, oamenii o cumpărau și o deschideau cu gândul că vor da de o tocăniță, de unde și valul ulterior de ratinguri joase. Ei bine, de fapt, nu conserva era de vină ci traducerea la ce conține. De fapt, această conservă în suc propriu este carne gătită înăbușit în vid, este perfect asezonată și e gata de savurat imediat ce deschidem conservă.
Se poate consumă rece, ca aperitiv, eu o prefer în locul mezelurilor din comerț, se poate pune în salate și diverse umpluturi. Dar se poate și încălzi și servi ca fel principal lângă o garnitură la alegere – cred că merge foarte bine cu orez cu legume, cartofi – piure, țărănești, rantaliti și lista nu se oprește aici- , fasole frecată sau boabe, sau iahnie.
Cum se pastreaza aceasta carne de porc la borcan, gatita in suc propriu.
Acest tip de conserva bine sterilizat si pastrat la rece poate sa reziste chiar si un an. Dar pentru asta, trebuie sa respectam foarte strict niste principii generale:
- Borcanele în care punem carnea trebuie să fie bine spălate și conștiincios sterilizate la cuptor.
- Capacele borcanelor trebuie verificate să se închidă ermetic, să nu aibă rugină în interior și garnitura de plastic să nu fie ruptă. Se pot steriliza la cuptor laolalta cu borcanele sau fierte în câteva clocote in apă fierbinte, pe aragaz.
- Dupa sterilizare, intoarceti borcanele cu capacul in jos pentru a verifica daca nu cumva curge, caz in care nu e de fapt nici sterilizata. In acest caz, schimbati capacul la respectuva conserva si sterilizati din nou.
- Un semn ca borcanul e corect vidat, e ca capacul e foarte usor curbat in interior.
- Pastrarea borcanelor se face intr-o pivnita sau incapere racoroasa, cu temperatura pana la 10 grade maxim. Din cand in cand verificati capacele daca sunt usor curbate inauntru, atunci stim ca sunt vidate si se pastreaza bine.
Eu, personal, nu fac aceasta conserva pentru a o pastra peste iarna. Pentru asta, ca in mai toate gospodariile romanesti, facem cantitati respectabile de carne in untura la garnita sau borcan.
Porcul in suc propriu il fac in ture de cate 4 borcane din acelea de 720 ml, le cam consumam in maxim o luna – o luna jumatate. Baietii mei prefera aceasta conserva oricarui salam sau alt mezel din comert, le place sa-l consume la micul dejun sau la cina, cu niste rosii, ceapa rosie si ardei alaturi, merge foarte bine si in sandwichuri sau in shaorme improvizate in lipie cu ceva salata langa si niste sosuri la alegere. Asa ca fac destul de dea aceasta reteta iar cand deschid ultimul borcan, atunci ma pun pe facut si o noua tura de porc in borcan. Ne place sa avem din ambele variante si mancam in functie de pofta si dorinta.
idei de retete
Alte retete cu carne de porc
Carne de porc la borcan in suc propriu, reteta scrisa
Ca de obicei pe casutacubunatati.ro, reteta de carne de porc la borcan o aveti in format scris.
Reteta VIDEO o puteti vedea aici.
Huevo rancheros, mic dejun rapid in stil mexican. OLE!
Ciorba de fasole pastai cu afumatura, hranitoare si teribil de gustoasa. Hai sa o gatim impreuna!
Mini Pavlova cu mascarpone si fructe, cu bezea elvetiana – un deliciu rafinat
Retetele video le gasiti pe canalul Youtube, daca nu v-ati abonat deja, o puteti face apasand butonul de mai sus. Si daca tot esti acolo, nu uita sa dai click si pe clopotel, acel ding ding are rolul de a activa notificari de la Youtube care iti va da de veste ori de cate ori public ceva nou.
reteta printabila
Carne de porc in suc propriu la borcan
Ingrediente
- 1 kg carne de porc macra sau cu grasime dupa dorinta
- 1 lingurita sare MUSAI NEIODATA – din aia care se foloseste la muraturi
- 1/2 lingurita piper negru macinat
- 1 foaie dafin
instructiuni
Sterilizam borcanele si capacele
- Spălăm bine bine borcanele cu apă și detergent de vase după care le clătim. Eu scap de pasul ăsta, că am mașină de spălat vase.
- Punem borcanele la cuptor, cu gura în jos, aprind focul la 150°C și le sterilizez până toată apa de pe pereții borcanelor se usucă.
- Capacele le verificăm să nu aibă rugină în interior, să nu fie deteriorate și să aibă garnitură intactă. Le sterilizam fierbandu-le câteva clocote în apă fierbinte.
Pregatim carnea
- Pentru această rețetă, am 500 g fleică de porc și 2 kg de pulpă, le-am tăiat în cuburi de 2 – 3 cm dimensiune. Puteți folosi ce parte a porcului vreți – carnea poate fi macră sau să aibă puțină grăsime.
- Deasupra presaram sare – 1 linguriță la 1 kg carne. Eu am 2, 5 kg carne, voi pune 2 lingurițe și jumătate de sare, amestec bine. SAREA E MUSAI SĂ FIE NEIODATA – am uitat să precizez asta în rețeta video.
- Adaug și 2 lingurițe piper negru măcinat, mai amestec pentru omogenizare.
Punem carnea în borcanele sterilizate
- În borcanele sterilizate, punem câte o frunză de dafin.
- Umplem borcanele cu carne, presând ușor pentru a lasă cât mai puține goluri în interior.
- Acoperim ermetic cu capacele deja sterilizate.
Sterilizarea in dunst – adica la abur
- Am tapetat baza și pereții unei oale încăpătoare cu prosoape groase de bucătărie, două la baza și pe pereți și încă un prosop pe lângă borcane, pus în așa fel încât să nu lase borcanele să atingă pereții fierbinți ai vasului în care se sterilizează.
- Punem borcanele înăuntru.
- Turnam apă caldă în oală pe lângă conserve până la trei sferturi din înălțimea lor.
- Băgăm totul în cuptorul rece.
Sterilizarea borcanelor cu carne de porc in suc propriu
- Abia după ce am băgat oala în cuptorul rece, aprind focul la 160°C.
- Gătim la cuptor pentru circa 4 – 5 ore. În acest timp, mai putem completa periodic cu apă neapărat fierbinte, nu e important atât să ținem apa la un anumit nivel – doar căldură în cuptor e la fel peste tot – cât să nu lăsăm să se evapore toată apă și să se usuce prosoapele.
- După cele 4 – 5 ore trecute, stingem focul și lăsăm borcanele în continuare în cuptor să se răcească încet peste noapte.
Depozitare si sugestii de servire
- A două zi, când le scoatem de la cuptor, e bine să verificăm dacă sunt bine vidate. Dacă capacul conservei e ușor curbat înăuntru, asta e semnul unei vidari reușite. Mai verificați, întorcând borcanele și dacă nu cumva curge, asta înseamnă că borcanul nu e ermetic închis și aveți 0 șanse să se păstreze pe termen lung. Ce va trebui să faceți în acest caz, e să schimbați capacele cu unele de preferință noi și neapărat sterilizate, închideți din nou borcanul și îl mai puneți o tură la sterilizare pentru circa 2 ore.
- Se pun la rece, într-o pivniță sau încăpere cu maxim 10°C temperatura ambientală.
- Această carne se poate servi rece lângă niște murături, niște brânză și un ou fiert, în diverse salate ori într-un sandwich tip burger cu chiflă și salată.
- Se poate servi si cald langa diverse garnituri, merge super langa orez sau cartofi.
Ne place atare mult aceasta carne de porc la borcan un suc propriu, va indemn sa incercati reteta si va astept aici sau pe canalul Youtube cu propriile impresii sincere.
Huevo rancheros, mic dejun rapid in stil mexican. OLE!